Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt fånga busåkare

Polisen kartlägger fyrhjulingar i Hällefors-området. Men att gripa busåkare är lättare sagt än gjort enligt polis Sven-Åke Hultman.

Annons

I torsdags kväll jagade polisen två förare som for som vettvillingar på fyrhjulingar i bostadsområden i Hällefors. Fyrhjulingarna kördes i hastigheter upp emot 100 km/h enligt Kenneth Johannesson, vakthavande befäl vid Örebropolisen. Båda förarna undkom.

Sven-Åke Hultman säger att det är långt ifrån första gången som vansinnesfärder av detta slag sker. Polisen har uppenbara svårigheter att komma åt problemet.

– Som denna gång när en av förarna kör rakt över en villatomt och försvinner. Den andra håller så hög hastighet att det inte går att hänga med i ett villakvarter. Vi kan inte följa efter över gräsmattor eller köra hur snabbt som helst. Vi får inte jaga och riskera att olyckor uppstår, för vår egen och andras säkerhet.

Identifiera förarna är också svårt. Hultman säger att registreringsskyltar, om de finns, ofta är skymda.

– Det finns ingen naturlig plats att sätta skylten, som på en bil. Att se personen som kör är också svårt. Allt går ofta mycket snabbt.

Busåkningen kanske pågår upp till femton minuter. På den tiden har flera bostadsområden avverkats. I torsdags kväll finns uppgifter om att fyrhjulingarna har farit fram på en rad olika vägar.

Från allmänheten höjs ofta röster om att polisen inte gör nog mycket, att alla vet vilka det är som kör och ett gripande borde vara enkelt.

– Vi kan ana vem eller vilka det är, men vi måste veta, kunna bevisa. Vittnen skulle vara en hjälp, men folk vill inte gärna ställa upp, vill inte blanda sig i, säger Hultman.

En kartläggning av fyrhjulingar pågår ständigt sedan en längre tid. Polisen riktar blicken åt vissa håll och bidar sin tid.

– Vi gör vad vi kan och när tillfälle ges sker också gripanden.

Mer läsning

Annons