Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svedjebränning på Finnstigen

Flera experter fanns i helgen på plats vid Finnstigen för att berätta om skogsfinnarnas svedjebruk förr i tiden. Efter flera seminarier första dagen avslutades arrangemanget med svedjebränning intill Nybygget på söndagen.

Annons

– Föreningen Finnstigen har som ett verksamhetsmål att visa hur det gick till att svedja, säger Seppo Remes, från Hallstahammar, som är sekreterare i föreningen. Vi valde att göra det både teoretiskt och praktiskt. Det är många som är intresserade av att se hur det går till.

Senast föreningen ordnade svedjebränning här var 1989. Och det kommer att bli fler svedjebränningar vid Finnstigen. Som planerna ligger i dag blir det en även nästa år.

De östfinnar som kom till Bredsjö var specialister att svedja i granskog. Det passade bra eftersom det var och är gott om granskog i området.

– På finska kallas det huuhta att svedja i granskog. Det finns även svedjor i lövskog på andra ställen, säger Seppo Remes.

En av de medverkande experterna i helgen var norrmannen Per-Martin Tvengsberg, som berättade lite intressanta saker för besökarna innan det var dags att tända.

– Svedjebruket kräver en person som leder det hela. Alla måste göra som han säger. Många ord behövdes i det dagliga svedjebruket. Det är nog därför som finskan har fler ord än svenskan.

Innan svedjan tändes anordnades en rituell eld. I en sådan provas allt av växter och grenar med mera som finns i området som ska svedjas.

– Vinden ger oss även besked om hur vinden blåser. Det är bra att veta, säger Per-Martin Tvengsberg.

Marken och vegetationen var fuktig, vilket gjorde att det tog längre tid än normalt innan det blev fart på svedjan till åskådarnas glädje. 

Mer läsning

Annons