Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigefinnarnas dag uppmärksammades

Över 300 personer har samlats i Hällefors Folkets hus. Alla har de gemensamt att de är sverigefinnar. Det firas Sverigefinnarnas dag och det sker med sång, dans och musik.

Annons
Aikapojat på scenen. Kören fångar den finska själen i sina tolkningar av musiken från Finland. Firandet av Sverigefinska dagen pågår i biosalongen i Folkets hus.

På scenen finns Mälardalens spelmän. Finska kända låtstycken avlöser varandra. Mellan numren brakar applådåskor från publiken. Finsk musik spelas. Och det gillas av den här församlingen.

– Orkestern har varit i Hällefors förut, i samband med de finska dagarna på 1980-talet, berättar Liisa Lindeberg-Lindvet.

Hon är dagens konferencier. Dock sker all kommunikation denna kväll på finska. Det pratas finska och det sjungs på finska.

Nästa gäng på scenen är manskören Aikapojat. De leds av dirigenten Anna Nygren.

Sverigefinnarnas dag började firas år 2011. Från år 2013 finns den med som en officiell dag i den svenska almanackan.

– Egentligen är den officiella dagen den 24 februari, men vi beslutade att fira dagen denna lördag i stället, säger Marjo Mäkinen, samordnare för finskt förvaltningsområde i Hällefors kommun.

Det är Hällefors kommun och alla de finskspråkiga lokala organisationerna som tillsammans anordnar firandet denna kväll. Men deltar gör samtliga förvaltningsområden för finska språket i Örebro län. Med andra ord Hällefors, Lindesberg, Karlskoga, Degerfors och Örebro.

– Vi startade ett gemensamt firande i länet förra året. Då var vi i Lindesberg. I år är det Hällefors tur och nästa år går stafettpinnen vidare, säger Marjo.

Det är ett digert programutbud. Först musik, sång och dans i minst två timmar. Sedan tal av Markku Peura från Sverigefinländarnas delegation. Därefter middag. Sedan filmvisning. Och så avslutas alltsammans i stora salen med dans.

– Att den 24 februari valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde mellan åren 1796 och 1875 och var finländsk folk-lorist och författare, fortsätter Marjo.

Evenemanget uppskattas av deltagarna.

– Det här är jättebra. Att alla de olika finska organisationerna tillsammans arrangerar den här dagen, säger Tuula Ahola.

Det var år 2000 som riksdagen erkände sverigefinnar som en nationell minoritet och det finska språket som nationellt minoritetsspråk. År 2010 förstärktes sverigefinnarnas rättigheter genom en ny minoritetslag. Antalet förvaltningsområden för finska språket har utvidgats. Hällefors ingår sedan 2012 i förvaltningsområdet för finska.

Mer läsning

Annons