Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svordomar och yxor flyger i luften

De kommer från hela Frankrike för att paddla kanot, campa och kasta yxa. – Det är originellt, jag har aldrig gjort det här förut, säger Lucile Besnard, en av deltagarna.

Annons
Un, deux, trois. Ett gäng franska ungdomar kastar yxa vid västra Gäddsjön. Yxkastning handlar mycket om teknik och mindre om styrka.

De fantasifulla franska svordomarna flyger genom luften. Precis som yxorna. Franck Obellianne är en av ledarna för kollot med franska 14–15-åringar. Han berättar att de har paddlat i fem dagar och campat i skogen. I början var det mycket gnäll över vädret, men sedan blev leendena större.

Just nu finns ett hundratal fransmän i Hälleforsområdet, några grupper paddlar, andra bor på vandrarhemmet Älghornet eller campar i vandrarhemmets trädgård.

Organisationen som anordnar kollot sände ut sina spejare för några år sedan för att leta efter intressanta platser i Sverige. De föll för Hällefors.

Gillar att kasta yxa

I dag är gruppen vid västra Gäddsjön för att prova yxkastning. Blickarna är fokuserade och knäna böjda när yxorna far iväg. En av kollodeltagarna, Lucile Besnard, har upptäckt att hon helt klart gillar yxkastning.

– Det är originellt, jag har aldrig gjort det här förut.

Om några dagar ska gruppen vidare mot Karlstad och sedan väntar Oslo.

Mer läsning

Annons