Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tävling med bilden i fokus

En bild säger mer än tusen ord. Så kan det vara, men att bedöma vilka bilder som är bäst är svårt. I fototävlingen Närke-Bergslagsfoto hade jurygrupperna en tuff uppgift.

Annons
Fotosnack. Inger Aftonljus och maken Björn Öringbäck i Ställdalens fotoklubb diskuterar bilder med Roland Andersson i FK Oktav Hällefors i samband med fototävlingen Närke Bergslagsfoto som hölls i Hällefors under helgen.

Tävlingen vandrar mellan de deltagande fotoklubbarna och i år var Fotoklubben oktav värd för arrangemanget. Man tog emot ett 50-tal fotografer från sju olika klubbar (Askersund, Focus, Oktav, Zoom, Karlskoga, Lindesberg och Ställdalen). Sammanlagt hade 240 bilder lämnats in i de olika klasserna.

– Jag är egentligen nybörjare i de här sammanhangen, säger Birgitta Ström i FK Zoom, Odensbacken.

Birgitta fick sin första kamera, en Instamatic, när hon var elva år av sin pappa. Sedan dess har hon fotograferat, men inte tyckt att hon haft den där riktiga vurmen.

– Nu fotar jag varje dag. Det har blivit en passion och jag är nog fotomanisk.

Tävlandet spetsar till fotograferandet tycker klubbkamraten Kurt Gustafsson och Birgitta nickar instämmande. Tillsammans betraktar de tävlingsbidragen utställda i Hällefors församlingshem. Björn Öringbäck och hustrun Inger Aftonljus, Ställdalens FK, diskuterar bilder med Oktavs Roland Andersson.

– Jag tar bilder alldeles för sällan. Idéerna får verka fram. En del slumpskott blir det förstås. Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt, men massor av tur behövs också, säger Björn.

Situationen är liknande för Inger.

– Jag planerar ordentligt och funderar först ut något lämpligt. Jag vill ju gärna ha med något bidrag i tävlingarna, men jag har aldrig mer än ett par foton att välja mellan.

Söderhamns kameraklubb, en av jurygrupperna, framhåller att årets bidrag höll jämn klass. Karlstads nya fotoklubb påpekar att inget rätt eller fel finns när det gäller bilder. Bara det som fungerar eller inte. Om det fungerar beror dessutom på vem som är betraktaren. Men detta är också tjusningen med fotokonsten påpekar några av deltagarna. Gränserna blir näst intill vidöppna och kanske det mest handlar om att kunna överraska.

Liten lortgris. Så lyder rubriken på Margita Erikssons bild, Karlskoga FK.
Vår. Färgsprakande blommor har förevigats av Inger Aftonljus, Ställdalens FK.

Mer läsning

Annons