Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid för Vitterstråk igen

Vinterfesten Vitterstråk arrangeras i Bredsjö igen. Huvudmålet är att skapa möjligheter till mänskliga möten med kulturen som verktyg.

Annons

Det blir andra gången för Vitterstråk. I februari i fjol var det premiär för vinterfesten. I år sker evenemanget den 5–7 mars.

– Precis som förra året är det en kulturfest med hyllning till mörkret, ljuset, elden och vinterkylan, säger Sven Eriksson, Bredsjö kulturkooperativ.

– Vi vill bygga nätverk i bygden. Sätta Bredsjö på kartan. Visa på möjligheterna i varandra och i att jobba tillsammans, säger Karin Poppius.

De kallar arrangemanget för en delaktighetsfestival. Målgrupp är alla människor, från de yngsta till de äldsta i befolkningen.

– Vi ser det som ett delaktighetsarrangemang, säger Sven. Att artister även är besökare och att besökare, om de vill, kan vara delaktiga i programmet.

Det exakta innehållet i Vitterstråk 2010 är inte spikat. Några delar är klara, till exempel en spelning med folkmusikbandet Hjulsjökuntera. Det blir bords-

hockeyturnering, filmvisning, konst och många andra kulturyttringar. Årets tema är hållbar utveckling och kulturella fusioner, att flera olika konstformer samverkar.

– Och vi vill behålla den familjära stämning som vi hade förra året, säger Karin.

Så här skriver arrangörerna om Vitterstråk: ”Vittror är ett osynligt folk vars liv liknar människornas. På vintern håller de till på platser som människor för årstiden har lämnat. Vittrorna lever i en parallell verklighet och deras vägar kallas Vitterstråk. I Bredsjö lever vi, likt vittrorna, lite vid sidan om verkligheten. I början av mars sätter vi Hjulsjö socken på kartan igen och väljer att ställa till med fest på de platser som för årstiden blivit lämnade.”

Medarrangörer är ABF, Bredsjögården och BHAT, Bredsjö-Hällefors amatörteatersällskap.

Mer läsning

Annons