Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid i förskola ska utredas

Hur flexibla förskolorna ska vara med barnens vistelsetider på daghemmen ska utredas. Detta på begäran av kommunstyrelsen.

Annons

Bakgrunden är diskussionerna om när de barn som vistas 15 timmar i veckan på förskolan egentligen ska få vara där. I dag kan föräldrarna välja att antingen ha barnen på förskolan tre timmar på förmiddagen mellan klockan 8–11 eller på eftermiddagen klockan 13–16.

Valfrihet önskas

Men i ett medborgarförslag efterfrågas en större valfrihet i dessa förskoletider. Exempelvis föreslås ett tredje alternativ med fem timmar per dag i tre dagar per vecka.

Bildningsnämnden har utrett förslaget och svarat att det beslut som redan tidigare har klubbats om förmiddag eller eftermiddag för de så kallade 15-timmarsbarnen ska gälla och att ärendet därmed anses vara utrett.

Men det tycker inte kommunstyrelsen. Efter långa diskussioner på tisdagens möte bestämde en enig kommunstyrelse att barnomsorgens tider för när barnen ska få vara där ska utredas mer.

Bland annat vill kommunstyrelsen ha en detaljerad beskrivning om vad det innebär för verksamheten om föräldrarna får mer flexibla tider att lämna och hämta barnen på.

Kan kosta mer

– Pedagogiskt kan personalen ställa om verksamheten till andra behov om de får vettiga förutsättningar att kunna göra det. Men då ska det inte vara tre personal på 28 barn, det är inte vettigt, framhöll Barbro Stein (GL).

Det talades om att det kunde kosta mer pengar om barnomsorgstiderna blev mer flexibla. Henrik Olsson (GL) sade då att den eventuella merkostnaden kanske kunde ses som en marknadsföring av Hällefors som en bra barnomsorgskommun att bo i.

Mer läsning

Annons