Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillstånd för fler kraftledningar

Energimarknadsinspektionen beviljar förlängt tillstånd för Fortum att driva och bygga ut ett kraftledningsområde som går bland annat via Hällefors och Nora.

Annons

– Det är en områdeskoncession, ett förlängt tillstånd av befintligt nät samt att sökande har rätt att bygga nya elledningar inom området till en spänning av maximalt 24 000 volt, berättar Erik Ander, analytiker på Energimarknadsinspektionen.

I tillståndet, som gäller ett område från Värmlands län, via Hällefors och Nora, och vidare till Dalarnas län har berörda kommuner, länsstyrelser med flera organisationer och myndigheter fått ge synpunkter.

Viktiga naturvärden

Länsstyrelsen i Örebro har inget att erinra mot ansökan men framhåller att det finns viktiga naturvärden i området. Om nya ledningar monteras, eller om befintligt nät förändras, ska hänsyn även tas till fasta fornlämningar, påpekar länsstyrelsen.

Flygplatser som berörs i tillståndet är Hällefors/Örlingen och Filipstad/Brattforsheden. Luftfartstyrelsen ska i varje enskilt fall framöver bedöma om nya stolpar och ledningar, med en höjd mellan 40–75 meter över mark, måste förses med hindermarkering eller inte.

Tillståndet för kraftledningsområdet gäller nu till år 2037.

En nätkoncession ska omprövas var fyrtionde år. Energimarknadsinspektionen har dock föreslagit att reglerna ska ändras.

– Förslaget är att såväl linjekoncession som områdeskoncession ska gälla tillsvidare i stället. Den frågan ska tas upp i riksdagen, berättar Hans Olander, rådgivare på Energimarknadsinspektionen.

Mer läsning

Annons