Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjära nån vad det luktar gott

Finnstigens dag för fjärde året i rad. Ett omtyckt arrangemang som drar en hel del intresserade besökare.

Annons
Full fyr. Kolbullar, kokkaffe, korv och pannkaka vankas det här hos Jouko Vehkalahti.Foto: Thomas Eriksson

Bredsjö. Eero Vunnelli håller upp ett litet stycke trä och lågan brinner friskt. Det är tjärved, berättar han för besökarna Siv Rosén, Björn Rosén och Ahti Harriokoski. Eero står för tjärbränningen här på Finnstigens dag i Bredsjö, och det är jätteintressant tycker besökarna.

– Det är fantastiskt, jag är imponerad, väldigt fint, säger Siv Rosén om Finnstigen, Finnstigens dag och tjärbränningen.

Och trätjäran luktar väldigt gott tycker Siv, Björn och Ahti.

Eero fick tre liter tjära vid förra årets bränning och har med sig en flaska som besökarna får lukta i. Och kolresterna från bränningen användes förr av smederna, berättar han.

Det är mycket som händer på Finnstigens dag, sång och musik, kolbullar, riktigt kokkaffe, hembakta bullar, lekar, tävlingar, teater, och kanske också svedjebränning, bara regnet upphör. Finnstigens dag är nu en tradition som görs ihop med finska församlingen i kyrkan, berättar föreningens ordförande Osmo Holappa och Matti Nylund, två av alla de eldsjälar som jobbar helt ideellt med Finnstigen och Finnstigens dag. Matti är väldigt intresserad av historia. Att det svenska stålet fick så bra rykte i världen beror just på träkolet, berättar han, eftersom England använde brunkol och stenkol som var betydligt smutsigare än träkol.

Luktar gott. Förra årets bränning gav tre liter tjära, berättar Eero Vunnelli och det luktor gott konstaterar Siv Rosén, Björn Rosén och Ahti Harriokoski.
Tjärved. Så här fint brinner tjärved visar Eero Vunnelli för besökarna Siv Rosén och Björn Rosén.
Eldsjäl. Matti Nylund, en av alla de eldsjälar bakom Finnstigen dag som jobbar helt ideellt.
Vedhuggare. Pekka Pallari kan konsten att hugga ved.

Mer läsning

Annons