Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejtrio tog hem priset

Författardrömmar, visst finns dom. Skrivandet ger de aldrig upp även om livet tar andra framtidsvägar. Vinnarna i Pihlskolans skrivartävling Lilla Nobel är en tjejtrio.

Annons
Skrivarlust. Att låta fantasin löpa fritt gillar Liv Almgren, Jenny Wikman och Sanna Holmström som med rätt valda ord vann årets upplaga av Lilla Nobel på gymnasiet.

Sanna Holmström, Jenny Wikman i SP3 och Liv Almgren SP2 tog hem segern i årets upplaga av Lilla Nobel på Pihlskolans gymnasium. Årets tema var frihet inom kategorierna egna tankar, novell och dikt.

– Svåraste temat hittills. Kanske för att ämnet är så brett och gärna för tankarna mot politik, säger Jenny som valde novellens form.

Filosofisk framtoning

Jenny skildrade hur sjukdom kan kringskära en människas frihet.

– En sorglig berättelse om en person med MS, säger Jenny.

Sanna satsade på egna tankar och tycker själv att hennes bidrag fick en filosofisk framtoning. Hon tog upp frågan om frihet som en självklarhet i Sverige, men undrade samtidigt hur väl det egentligen stämmer. Hon skrev i affekt.

– Råtexten kastade jag ner på tjugo minuter. Sedan har jag finslipat den förstås.

Skrivit fantasyböcker

Liv valde att skriva dikt och utgick från en människas personliga frihet, hur den kan begränsas av olika typer av beroenden.

– Jag skriver mycket även på fritiden, så fort jag får chansen. Det blir dikter, noveller och böcker.

Hittills har hon skrivit två böcker inom genren fantasy. Drömmen om att bli författare är levande hos Liv, men hon är väl medveten om den tuffa konkurrensen. En utbildning, kanske till lärare, och författande vid sidan för att det är roligt känns mer realistiskt.

Sanna och Jenny är på samma linje.

– Min dröm är egentligen att syssla med musik, men jag ska utbilda mig inom marknadsföring, säger Jenny som inte hinner med så mycket eget skrivande på fritiden just nu.

Utlopp för fantasin

– Jag skriver en hel del, i den mån jag har tid och det kommer jag alltid att göra. Men jag ska utbilda mig till arbetsrekryterare, säger Sanna.

Alla tre tjejerna tycker Lilla Nobel är ett bra inslag i undervisningen. Att få ge fantasin fritt utlopp upplever de utvecklande, det stimulerar det egna tänkandet och ökar möjligheterna att få i gång en bra debatt.

Ger nya synvinklar

– Det är roligt att skapa en hel värld som man sedan själv bestämmer över, säger Liv.

– Fritt skrivande gör att man kan se saker ur andra perspektiv och synvinklar, man lär sig att förstå mer, säger Sanna.

Mer läsning

Annons