Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torpcirkeln firade 25 år

I tjugofem år har Torpcirkeln Silfvergrufvan arbetat med torpinventeringar och kolmilor. På söndagen firades jubileumet med musik, kolbullar, utställningar och bokförsäljning.

Annons

– Vi gjorde en bok om Silvergruvan för några år sedan. Men då var inte det mer moderna Silvergruvan med. I den nya boken finns både det som var i den gamla boken med plus nytt material, berättade Sune Kvist.

I torsdags hämtades 400 exemplar av boken om Silvergruvan. Till jubileet såldes förstås boken, en rikt detaljerad sak med kartor och många fotografier. Boken kan köpas kommande helg när Torpcirkeln har utrivning vid milan. Sedan säljs den på bokhandeln i Hällefors.

Bertil Berglund höll ett jubileumsanförande inför en stor publik. Han berättade om föreningens första år, om hur han själv involverades i kolmilan och han berättade om människor som jobbat ideellt i föreningen, många givetvis värda att nämnas men Erik Gustavsson i synnerhet förtjänar ett hedersomnämndade.

Om de flesta på milplatsen varit med många gånger vid kolningen, det är ju trots allt den sjugosjätte kolmilan här, så var det premiär för familjen Lück från Tyskland.

– Vi köpte hus i Silvergruvan förra året och det är första gången vi besöker milan och första gången vi smakar på kolbullar, sade Elke Lück.

Kolbullar med fläsk är det traditionella kolarkäket som förstås måste avsmakas vid besök på en milplats.

Dagen till ära anordnades även yxkastning, lotterier och fotografiutställning. Dessutom bjöds på musik av Anders Larssons trio.

Milplatsen Hagen är sedan tidigare en kolningsplats. När första milan startade var det med en ambition att sälja prima grillkol för att få in kontanter till den torpinventering i bygden som utförs.

FAKTA:

Den 13 november 1985 samlades en grupp människor för att diskutera bildandet av en ny förening; Torpcirkeln Silfvergrufvan. Första styrelsen: Ordförande: Erik Gustavsson. Övriga: Anders Wiker, Berit Skoglöf, Mona Johansson, Ivar Gustavsson, Rune Länk och Karl-Axel Smedh.

Samtliga ordförande: 1985-1988 Erik Gustavsson, 1988-1992 Bertil Berglund, 1992-1995 Anders Wiker, 1995-1996 Kent Ove Lundh, 1996-1999 Bertil Berglund, 1999-2005 Bengt Andersson, 2005-2006 Lars-Erik Book, 2006-2009 Tommy Kvist, 2009- Arne Nordahl.

Mer läsning

Annons