Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre alternativ förR63 förbi Hjulsjö

Riksväg 63:s sträckning genom Hjulsjö by bedöms inte som tillräckligt trafiksäker. En ny sträckning norr om Hjulsjö har därför utretts. Nu ska tre olika förslag på ny sträckning presenteras.

Annons
Ny sträckning för riksväg 63. Som ska gå norr om Hjulsjö by. Tre alternativ utreds i Trafikverkets vägplan. Alternativ Norr (svart linje), alternativ Mitt (röd linje) och alternativ Söder (blå linje). Den södra (blå) kommer troligen dock att prioriteras bort i ett tidigt skede, enligt Vägverket.

– Det går mycket tung trafik på riksväg 63 mellan Kopparberg och Hällefors och nuvarande 70-sträcka ger inte många bra tillfällen till omkörning. Med en ny sträckning vill vi förbättra trafiksäkerheten på riksvägen, berättar Magnus Persson, projektledare på Trafikverket.

En ny vägsträcka norr om Hjulsjö har diskuterats i många år nu. En förstudie har gjorts och det är i denna som nu tre alternativa vägsträckningar förbi Hjulsjö by kan presenteras. De olika sträckorna har olika förutsättningar men grundtanken är att det ska bli en farthastighet på 80 kilometer i timmen på sträckan och att en omkörningsfil åt båda färdriktningar ska skapas.

I kväll, tisdag, sker

ett samrådsmöte med allmänheten om de nya vägsträckorna. Mötet sker i Hjulsjö församlingshem.

– Vi både vill och ska ordna samrådsmöten. Det är viktigt för oss att få ta del av synpunkter och information från allmänheten om förutsättningarna för de nya vägsträckorna. Det kan till exempel finnas fornlämningar eller höga naturvärden vid dessa vägsträckor som vi inte känner till.

Samtliga tre vägförslag

går alltså norr om Hjulsjö by. Sannolikt ansluts den nya sträckan i närheten av infarten till Bredsjö och leds sedan förbi Hjulsjö norröver. Det blir en förkortning av körsträckan, men det är trafiksäkerheten som är huvudorsak till att ombygget av vägen planeras.

Målet för byggstart är 2017 eller 2018. Men det är inte beslutat att vägen ska byggas om eller att just något av dessa tre förslag på ny vägsträckning ska förverkligas.

– I planerna ingår att se över hela riksväg 63 från Sikfors till Kopparberg och fler förändringar av vägsträckor på riksvägen utreds.

Mer läsning

Annons