Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trevlig gemenskap i julklappsverkstaden

Egentillverkade julklappar brukar bli mer uppskattade. I Bredsjö kulturkooperativs skaparverkstad är utgångspunkten omställning och hållbarhet. Även med små medel är det möjligt.

Annons
Gunilla Josefsson stöper ljus för första gången. I skaparverkstaden i stationshuset hos Bredsjö kulturkooperativ försöker man sprida tankar om omställning och återvinning. Att tillverka sina egna julklappar är ett sätt att ta tillvara resurser, såväl material som tid. Sker det tillsammans med andra är vinsten dessutom social gemenskap.

I stort sett varje år slår julhandeln försäljningsrekord. Många känner stress och press inför den stundande helgen. Att bryta mönstren är inte alltid helt enkelt.

– Kanske vi lurar oss själva när vi tror oss spara tid då vi åker till den större staden för att julhandla. Vi upplever att tiden inte finns för att ta itu med arbetet på egen hand, säger Alf Wikström i Bredsjö kulturkooperativ.

En liten tid före jul har de öppet hus med skaparverkstad i stationshuset. Kooperativet vill inspirera till att tänka utanför ramarna. Det ingår i ett större projekt, stött av EU-medel, där omställning och hållbarhet är nyckelorden. Alf pratar om vikten att ta vara på resurserna som finns lokalt, för att landsbygden ska kunna leva vidare.

– Vi ska exempelvis ta vara på gammal kunskap. Det innebär inte att vi tar steg tillbaka, utan fortfarande har siktet framåt. Vi lever här och nu, men ska ta med oss visheten från förr.

Att själv ha kunskapen hur bröd bakas, ljusen stöps eller garn blir till klädesplagg är ingen självklarhet.

– Jag har aldrig stöpt ljus så det här är första gången, säger Gunilla Josefsson och börjar förbereda.

Ljusstumpar har sparats och ligger i lådor.

– Här finns en återvinningstanke, men också ett led i arbetet med omställning, säger Gunilla.

Att ta tillvara i stället för att kasta är en vinst i sig.

– Vi vinner också den sociala gemenskapen om vi gör saker tillsammans. Det glöms ofta bort när vi upplever brist på tid, i ett samhälle där det mesta ska ske på distans och vi ska vara så effektiva som möjligt, säger Alf.

Katarzyna Jankowska sitter vid bordet och viker kartonger. De blir utmärkta presentförpackningar för det hembakade brödet. Regina Wirén har plockat fram stickningen.

– En del raggsockor blir julklappar, i övrigt är min egentillverkningen inte så stor, erkänner Regina.

Katarzyna nickar instämmande. Trots allt blir många klappar köpta även av det här gänget.

– Men visst uppskattar man mycket mer en gåva som någon gjort själv, ägnat tid åt och samtidigt tänkt på mig. Det känns speciellt, säger Katarzyna.

Omställning. Det handlar mycket om det. Att tänka om och efter. Att själv göra sina julkort eller juldekorationer behöver inte ta mer tid.

– Och varför ska vi alltid jaga tiden? Vad vinner vi på det? undrar Alf.

– Människan är en social varelse. Och i jultider är det ju gemenskapen som ska stå i centrum. Är det gemenskapen i köpcentret som människor längtar efter då, funderar Alf.

Mer läsning

Annons