Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trotjänaren Uno Rehn uppmärksammad i Lions

Lions club i Hällefors firar sina första 60 år och har hållit jubileumsfest.

Annons
Trogen tjänst. Lions club i Hällefors fyller 60 år. Klubben bildades 1953 och tio år senare engagerades Uno Rehn. Han uppvaktades tillsammans med hustrun Marianne för lång och trogen tjänst av Conrad Olofsson i samband med klubbens jubileumsfest.

Året var 1953 och det var många lokala organisationer av Lions club som bildades vid den här tiden. Kanske var det influenser från USA där moderorganisationen finns som ligger bakom.

Vid nybildande är det alltid en redan etablerad klubb som chartrar en ny. En klubb i Örebro plockade upp Hällefors och själva bildandet skedde på Laxbrogården i Kopparberg.

Grundtanken med verksamheten är att hjälpa nödställda och behövande. Klubben samlar in pengar som skänks vidare, både till internationella och lokala projekt.

Uno Rehn är en av veteranerna bland dagens föramlade lejon. I samband med jubileumsfesten gjorde han några tillbakablickar över de 60 år som passerat. Själv har han varit med i femtio år. Ungefär vid den tiden startade klubben traditionen med Bergslagsmarken som fortfarande ordnas varje höst. Redan innan hade klubbens vårmarknad sett dagens ljus och båda arrangemangen är nu viktiga för klubbens ekonomiska bas.

- Hälften av våra intäkter låter vi gå till lokala satsningar, då främst ungdomsaktiviteter. Den andra halvan går till nationella och internationella projekt, säger Uno.

En större satsning lokalt från klubbens sida är klockan som står placerad i Hällefors centrum sedan 2002. Några år senare skänkte Lions termometern som placerats på kommunhuset.

En tråkigare händelse i klubbens historia var när förrådet invid järnvägen i Hällefors brann ner till grunden. Det var hösten 2007 och då gick också klubbens ariv upp i rök.

En långt trevligare milstolpe är dock beslutet 2009 att välja in kvinnor i den tidigare enbart manliga församlingen. Ann-Britt Strömqvist, Kicki Stenholm och Annelie Karlsson bröt helt ny mark.

Hjälpinsatserna genom åren har varit många. Klubben har genomfört insamlingar till barnhem i Rumänien, skänkt tv-apparater och annan elektronik till äldreboenden, skänker årligen pengar till antitobakslotteri till kommunens grundskola och gett många lokala föreningar stöd på olika sätt.

Uno Rehn har under sitt halva sekel följt klubbens utveckling. För sina egna insatser, för lång och trogen tjänst, blev han själv uppmärksammad tillsammans med hustrun Marianne i samband med klubbens jubileumsfest. Conrad Olofsson överlämnade en tavla samt blommor.

Mer läsning

Annons