Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trummor och sång för att må bättre

– Rösten är instrumentet du har med dig hela tiden. Det bästa du kan göra är att öppna munnen och bara sjunga på.Det är Må bra-dagar på Hällefors folkhögskola.

Annons
Med rytmer för välbefinnande. Helena Backius håller i övningarna med djembetrummor. Det är Må bra-dagar på Hällefors folkhögskola och trummandet är en del i dessa temadagar.

Sångpedagogen Kersti Esselwall-Smårs har en genomgång med den kör som har satts ihop tillfälligt på skolan.

– Alla kan använda sin röst och att prata är bara ett förstadie till sång.

En afrikansk sång, översatt till svenska, ska övas in. Kören har trettio minuter på sig.

Körsång är en av sex olika Må bra-stationer som satts upp på skolan denna dag.

I ett annat rum finns Helena Backius och har trumstund med djembetrummor. En latinamerikansk grundrytm, med tre olika delrytmer, övas in. Dessa delrytmer kan sedan trummas samtidigt.

– Att trumma är hälsosamt, framförallt att trumma med händerna. Trummandet stärker immunförsvaret och kan påverka inlärning positivt, säger Helena.

Deltagarna går mellan stationerna. Ett besök vid varje station är dagens upplägg.

– Båda våra filialer i Hällefors och Örebro är med på temadagarna. Vi fokuserar på att må bra och vad vi kan göra för att vi ska må bättre, säger Maria Carlsson, lärare på folkhögskolan.

I tre dagar, från onsdag till idag fredag, har folkhögskolan temadagar med rubriken Må bra.

Dag 1: Genomfördes på 52:an i Örebro som är en filial till Hällefors folkhögskola. Det förelästes om psykisk ohälsa och sedan var det aktiviteter med frigörande dans, meditation och porträttmålning.

Dag 2: Förlades till skollokalerna i Hällefors. Dagen bjöd på trummor, körsång, alternativ själavård/medicin, skapande kreativitet och feldenkrais som är en sorts rörelseövningar.

Dag 3: Ska det lagas mat. De första två dagarna var gemensamma för båda filialerna medan tredje temadagen genomförs i respektive filial. Cirka 120 personer deltar i aktiviteterna.

Mer läsning

Annons