Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistbyrå saknas tillfälligt

Hällefors kommun har för närvarande ingen turistbyrå. Avtalet med Hällefors bokhandel AB löpte ut vid årsskiftet.

Annons
Vakuum. Just nu finns ingen turistbyrå alls i Hällefors kommun. Hällefors bokhandel har skött verksamheten på entreprenad sedan 1993 men senaste kontraktet löpte ut vid årsskiftet konstaterar Maria Dahlqvist, här tillsammans med Karin Willer. ARKIVBILD: BIRGITTA SKOGLUND

Maria Dahlqvist har haft ansvaret för Turistbyrån i Hällefors fram till sista december då kontraktet upphörde.

– Jag var osäker om jag skulle svara i telefonen, men gjorde det ändå. Just nu råder ett vakuum när det gäller turistbyrån. Vi har inte fått några direktiv hur frågan ska hanteras, men telefonen kommer förmodligen att kopplas över till kommunen, säger Maria Dahlqvist.

Ett nytt anbudsförfarande beträffande kommunens turistverksamhet ska påbörjas.

– Vi väntar på att få ett underlag från kommunen. Vi kommer troligen att lägga ett nytt anbud, beroende på hur uppdraget ser ut, säger Maria Dahlqvist.

Hällefors bokhandel har skött verksamheten på entreprenad sedan 1993.

I höstas fattade kommunstyrelsen beslut om att kommunen enbart ska ha en turistbyrå, från att ha haft två. Vidare har det konstaterats att kommunen tappat styrningen av turistfrågorna och man har därför beslutat att anställa en turistchef som knyts till kommunledningskontoret. Allt sker inom samma budgetram och innebär inga ökade kostnader.

– Vi har gjort en genomgång av turistverksamheten och just nu pågår rekryteringen av turistchefen. Allt har tagit längre tid än beräknat, säger kommunalrådet Ritha Sörling (S).

Omkring 15 personer har sökt tjänsten och åtta har kallats till intervju. Personalchef Ann Karlsson säger att man förhoppningsvis är klar med urvalet nästa vecka. När personen kan anställas beror på uppsägningstider bland annat.

När den nya chefen är på plats ska en ny upphandling av turistbyråverksamheten genomföras. Fram tills allt är klart ligger ansvaret för frågorna på kommunledningskontoret.

– Vi är medlemmar i Tursam, en organisation med internetbokningar, så det flyter på. Lokalen i bokhandeln hyr kommunen även fortsättningsvis och där kommer broschyrer att finnas. I övrigt får vi på kommunen ta över ansvaret tills den nya organisationen är klar, säger kommunchef Lena Sahrblom.

Mer läsning

Annons