Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistbyråns studieskickas till Örebro

Kampen för en cykelväg mellan Hällefors och Grythyttan fortsätter. Turistbyrån har låtit göra en studie som nu skickas vidare till Regionförbundet Örebro i hopp om ekonomiskt stöd.

Annons
Gemensamt mål. En cykelväg mellan Hällefors och Grythyttan är det gemensamma målet för Monica Bergström och Maria Dahlqvist från Företagarföreningen och Hällefors Turistbyrå samt Anna Gustafsson som tidigare lagt en medborgarmotion i ärendet till kommunen.

I en länsplan framtagen av Regionförbundet Örebro har 31 miljoner kronor avsatts 2010–2021 för investeringar i gång och cykelåtgärder i regionens statliga vägnät. Det motsvarar fem mil nya cykelvägar.

Sträckor mellan närliggande tätorter med många invånare som förbättrar förutsättningar för skol- och arbetsresor med cykel ska prioriteras. Även möjligheterna att öka turism och rekreation ska påverka prioriteringen av investeringar.

Skrivelse

Monica Bergström har sammanställt en skrivelse med förutsättningarna för en cykelbana mellan Hällefors och Grythyttan.

Arbetet har skett inom Leaderprojektet Hälsans cykelbro som Turistbyrån i Hällefors har fått bidrag till.

– Intresset och behovet av en cykelväg är stort. Det visar inte minst det engagemang frågan fått.

Det är många år sedan frågan väcktes i de kommunpolitiska rummen. Sedan dess har flera motioner skrivits till kommunfullmäktige och på senare år medborgarförslag.

– Det finns en politisk enighet om värdet i en trafiksäker cykelväg, konstaterar Monica Bergström.

Synpunkter

Hon har samlat in synpunkter från näringsliv, föreningar, yrkestrafiken, privatpersoner och politiker i studien. De kriterier som Regionförbundet kräver i sin prioritering finns med.

– Hällefors är dessutom en ekokommun. Cykelåkning främjar miljön men är också bra för hälsan. Vi hoppas att studien ska visa hur viktigt det här är, säger Monica Bergström.

Regionförbundet Örebro ska diskutera fördelningen av pengar inom länet den 6 september.

Mer läsning

Annons