Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turister erbjuds att övernatta i kolarkoja

Finnstigens före-ning är i full färd med att bygga en kolarkoja. Med så få verktyg som möjligt skall den bli så äkta det bara går. Nästa sommar skall den hyras ut till turister.

Annons
Håller värmen. Torbjörn Persson bygger på kolarkojans eldstad. Långt efter att brasan har slocknat ska stenarna ge ifrån sig värme till de övernattande turisterna.

Bakom Finnstigens milaområde står stommen av den första kolarkojan. Snart skall den isoleras, risas och täckas med torv.

Ansvarig för bygget är Torbjörn Persson, som varit i gång sedan i juni.

– Egentligen är det inget annorlunda mot att sova i ett tält, men man ser stockarna inifrån, säger han.

Kolarkojan skall rymma två sovplatser och en eldstad. För att få den så lik urkojan som möjligt, håller Torbjörn Persson igen på moderniteter.

– Jag har använt såg och yxa. Sen har jag fuskat lite med spik, säger han.

Säkerhetsnivån är dock högre än vad den var förr. Kojan är en storlek större och brandrisken mindre.

Kan bli fler

– Förr bodde människorna nära naturen och visste hur de skulle elda, men nu kanske de som kommer hit är helt ovana, säger Torbjörn Persson.

Kolarkojan är en prototyp. Går den bra planerar Finnstigens förening tillsammans med Bredsjö Herrgård att bygga fler till året därpå.

– Nu för tiden söker turister sina upplevelser, vi tror att det kan vara populärt att övernatta i den här annorlunda miljön, säger Finnstigens vice ordförande Matti Nylund.

Mer läsning

Annons