Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksamma säbo-beslut

En rad beslut fattade om särskilt boende inom kommunens omsorg ska granskas. Orsaken är troliga felaktigheter från tidigare.

Annons
Renodla boenden. I dag bor personer med beslut om särskilt boende i det som är trygghetsboende, exempelvis Björkhaga i Hällefors. Detta vill kommunen titta närmare på för att eventuellt kunna ompröva besluten.

Totalt rör det sig om 48 ärenden som omsorgsnämnden anser man måste titta närmare på.

– Vi har upptäckt att människor med säbo-beslut bor på trygghetsboende. Det har också framkommit att personer ärvt säbo-beslut när make eller maka avlidit. Detta måste redas ut, säger nämndordförande Barbro Stein (GL).

Stein säger att ett utomstående företag, Kommunlex AB, har engagerats.

– För att inga bindningar till kommunen ska finnas. Vi vet inte hur besluten kommit till. Ingen ordinarie personal ska bli utsatt.

Det kan vara så att människor har beslut om särskilt boende som inte borde ha det, som inte har behoven. Kommunen vill nu ha svar på frågan om det är juridiskt möjligt att ompröva tidigare biståndsbeslut om säbo, i syfte att renodla trygghetsboenden.

Enligt Socialstyrelsen kan ett gynnande förvaltningsbeslut normalt sett inte ändras till den enskildes nackdel eller återkallas. Men det kan finnas vägar till lösningar, i överenskommelse med personerna det gäller, enligt omsorgsförvaltningen.

– Varje enskilt fall granskas för sig och en plan läggs upp, säger Barbro Stein.

Granskningen tar omkring tre månader.

Mer läsning

Annons