Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvister fördröjer Formens hus-konkurs

Konkursförvaltarens ambition var ett avslut av konkursboet för Formens hus till sommaren. Tvister gör nu att det avslutet fördröjs.

Annons

– Det återstår två olösta tvister, en med Hällefors kommun och en med Lammhult Möbelriket, säger konkursförvaltare advokat Clas Rosdahl.

Tvisten med kommunen handlar bland annat om 50-talslägenheterna i Formens hus som enligt ett avtal från 2008 tillhör konkursboet. Ett förslag finns om att kvitta en hyreskostnad för utbildningen Fidu, som konkursboet drev efter konkursen, mot lägenheterna och armatur i huset. Tvisten med kommunen tror Rosdahl kommer gå att hitta en lösning på relativt snabbt.

Tvisten med Möbelriket handlar om vem som äger vissa designföremål som tidigare fanns i Formens hus. Designföremål som Möbelriket har hämtat i Formens hus och fraktat bort.

– Om det blir rättsliga förhandlingar i den tvisten kan avslutet av konkursboet dröja ända till nästa år. Först måste jag i detalj veta vilka designföremål det handlar om och sedan i så fall inleda en rättslig process, säger Rosdahl.

Stora delar av designsamlingarna från Formens hus har redan sålts på auktion hos företaget Bukowskis. Fortfarande pågår försäljning av enstaka designföremål hos Bukowskis för konkursboets räkning.

– Senast i dag såldes en möbel från samlingarna på Bukowskis, säger Rosdahl.

Formens hus

I november år 2005 invigdes Formens hus i Hällefors av dåvarande statsminister Göran Persson (S). Formens hus fylldes bland annat med designsamlingar, ett designbibliotek samt ett antal olika designprojekt.

Ambitionerna med satsningen var stora, men snart hade Formens hus betydande ekonomiska problem. År 2010 gick bolaget Formens hus AB i konkurs. År 2012 begärdes även stiftelsen Formens hus i konkurs.

Mer läsning

Annons