Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga fiolspelare som trivs tillsammans

När fioleleverna från Hällefors och Kopparbergs åter skulle ses för gemensam spelning var det Hällefors som var spelplats den här gången, i ett utbyte som kan bli en riktig tradition.

Annons

- Vill ni att det här ska bli en tradition? frågar läraren Maria Paulsson-Sandberg.

– Ja! svarar eleverna samstämmigt.

Sedan greppar de stråkarna och bjuder på en melodi passande en vårdag, och trots att de bara spelat alla tillsammas i en timme, låter det som de alltid spelat ihop.

Det är musiklärarna Maria Paulsson-Sundberg i Hällefors, och Karin Svedberg-Carlsson, Kopparberg, som är initiativtagarna.

– Vi känner varandra sedan gammalt, så det var ur det som den här idén kom upp, berättar Maria.

Första gången, i fjol, spelade eleverna ihop i Kopparberg. Den här gången hade de packat med sig fiolerna till kulturskolan i Hällefors. Under träffen är de indelade i två grupper, där de riktiga nybörjarna spelar för sig, medan de med lite mer rutin spelar ihop. Men innan det är dags för den avslutande pizzan, blir det samspel för precis alla.

Oscar Hariou från Kopparberg tillhör dem som spelat längst. Att det blev just fiol han fastnade för för sju-åtta år sedan har ingen bättre förklaring än att det bara blev så.

Spela ihop med andra gillar han.

Och det gör också Ester Nordh, Hällefors, fast hon tillhör dem som spelat kortare tid. Hon berättar att hon började gilla fiol redan när hon var fyra, och att hon började ta fiollektioner förra året.

Mer läsning

Annons