Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika glasplåtar bevaras

Hembygdsföreningen har hunnit halvvägs med Gideon Wahlströms unika glasplåtar.Ann-Britt Borr har skannat in ungefär 800 av de 1 500 negativen.– Det är så roligt, berättar Ann-Britt.

Annons
Bra skärpa. Glasplåtarna är av otroligt bra kvalitet, berättar Ann-Britt Borr. Detaljskärpan är enastående och nu har hon skannat in ungefär 8 000 av de 15 000 plåtarna.

Bilderna är helt fantastiska, förklarar hon. Den oersättliga samlingen glasplåtar är tagna av fotografen Gideon Wahlström och ett barnbarn till honom skänkte plåtarna till hembygdsföreningen.

Det allt från porträttbilder till bruksbilder, miljöer, byggnader och mycket annat i Hällefors med omnejd. Det är en guldgruva för alla hembygds- och historieintresserade. En del av bilderna och vad som finns på dem är redan nedtecknat. På många är människor och byggnader däremot okända.

Tar gärna hjälp

Där tar Ann-Britt gärna hjälp av äldre ortsbor och andra för att fylla i luckorna. Det har hänt att besökare känt igen släktingar och platser och kunnat lägga till de uppgifterna.

– Alla är välkomna hit att titta på bilderna, förklarar hon.

Fotografierna är tagna under perioden 1907-1912, alltså för hundra år sedan. Nu när de blir inskannade kommer de att vara säkrade åt eftervärlden, förklarar Ann-Britt. Även om en glasplåt skulle gå sönder finns fotografiet kvar digitalt.

– Men ännu har inte en enda glasplåt gått sönder, berättar hon.

Glasplåtarna ligger nedpackade i fyra lådor och alla plåtar har ett nummer som skriver in. Och att skanna in bilderna är en spännande resa i tid rum, tycker Ann-Britt. Det är lätt gjort att fastna i bilderna och titta på alla detaljer.

– Det blir aldrig långsamt.

Och hon vet heller inte vad som väntar i nästa ask med glasplåtar. Det blir en överraskning.

– Man blir hela tiden nyfiken på nästa ask.

Okänd lucia

Till hennes egna favoritfotografier hör en okänd luciabild och en bild på Augusta Herou som sitter och väver. Bilder på arbetare från Sävenfors träsliperi, Lancashiresmidet i Karlsdal, ett kafferep och tre okända sommarklädda barn hör också dit. Likaså en bild från Kullberget med paret Hellström och en från gården Berga mitt emot golfbanan i Saxå. Den har släktanknytning.

– Där bor min syster i dag, berättar Ann-Britt.

Ljusdrottning. En av de mest fantastiska fotografierna i samlingen är en luciabild, okänt vem och var.
Väverska. Augusta Herou väver, också en av Ann-Britts egna favoritbilder.

Mer läsning

Annons