Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdrag att träda in som förälder

Kommunen söker personer som kan hjälpa ungdomar genom att vara särskilt förordnad vårdnadshavare. Framför allt gäller det stöd till ensamkommande flyktingbarn.

Annons

Genom avtalet med Migrationsverket, att ta emot asylsökande ensamkommande flyktingbarn, har kommunen också åtagit sig vissa förpliktelser.

Kommunen måste ge barnen boende, skolundervisning men också tillgång till personer som kan företräda som vårdnadshavare eftersom inga föräldrar finns med.

Att ta på sig uppdraget som särskilt förordnad vårdnadshavare innebär att man träder in i föräldrars ställe, tills barnet är 18 år och myndig.

Hjälp med myndigheter

Vårdnadshavaren ska hjälpa till i kontakter med bland annat skola, sjukvård och olika myndigheter samt hjälpa till med den långsiktiga planeringen för barnets framtid.

Vårdnadshavaren ska bland annat se till att barnet får tillsyn, omsorg och trygghet samt ansvara för barnets ekonomi.

Uppdraget innebär inte någon försörjningsplikt eller ger barnet/ungdomen arvsrätt efter vårdnadshavaren. Men uppdraget som särskilt förordnad vårdnadshavare innebär ett ansvar att bevaka att barnet får en tillfredsställande försörjning, att barnet exempelvis får barnbidrag, studiemedel eller försörjningsstöd.

Boende

Boendet ombesörjs däremot av kommunen.

Ersättningen för en särskilt förordnad vårdnadshavare ska följa arvodesreglerna som finns för gode män. Den som påtar sig uppdraget får 150 kronor i timmen, men max ersättning för tio timmar i månaden enligt ett beslut i omsorgsnämnden.

Mer läsning

Annons