Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandling görs om och utbildning i egen regi utreds

En ny upphandling av den industritekniska utbildningen ska genomföras. Samtidigt ska bildningsnämnden undersöka förutsättningarna att driva utbildningen i kommunal regi.

Annons

I juni 2011 sade kommunen upp det avtal som gällt sedan den 1 januari 2008. Bolaget Rinman education driver, på kommunens uppdrag, utbildningen på det industritekniska programmet på Ovakos industriområde.

Till att börja med talades det enbart om att omförhandla avtalet med Rinman men det konstaterades att det enligt lagen krävdes en ny upphandling. En upphandling skedde och ett anbud inkom, från Rinman. Anbudet bedömdes som ogiltigt.

– Ett anbud ska uppfylla samtliga i underlaget formulerade ”ska-krav”. Rinmans anbud uppfyllde inte samtliga ska-krav vilket automatiskt ledde till att vi förklarade anbudet ogiltigt, berättar Göran Nilsson, chef på bildningsförvaltningen.

De ska-krav Rinman inte uppfyllde var att ersättningen ska betalas ut månadsvis i efterskott, samt att de inte lämnade ett pris per elev utan valde att göra en annan konstruktion.

Ny upphandling

– Att formalia är så viktigt beror på att det är möjligt att någon annan aktör inte lämnade anbud på grund av att de inte kunde eller ville uppfylla samtliga ska-krav, säger Nilsson.

Nu ska en ny upphandling av utbildningen ske. Samtidigt ska nämnden parallellt med upphandlingen även undersöka vad det skulle innebära att driva utbildningen helt i kommunal regi.

– Den industritekniska utbildningen är strategiskt viktig för Hällefors, det vill jag understryka. Utbildningen ska vara kvar, utvecklas och vi ska få fler att söka till utbildningen, säger Stefan Backius (V), ordförande i bildningsnämnden.

Mer läsning

Annons