Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptäckarglädje på torsdagsmys

Stoj och skratt. Barnen ger sig hän bland leksaker medan föräldrarna passar på att umgås och hjälpa varandra. Torsdagsmys inom Grythyttans församling är uppskattat.

Annons
Mötesplats. Torsdagsmys i Grythyttans församlingshem är ett sätt för föräldrar med små barn att träffas och umgås med både vuxna och andra barn. Evelina Johansson kommer gärna med sonen Hugo.

Syftet är att skapa en mötesplats för föräldrar med barn. Susanne Andersson är ledare för torsdagsmys, som är något av ett öppet hus i Grythyttans församlingshem. Under första delen välkomnas de allra yngsta upp till två år, därefter får de äldre barnen upp till fem år komma.

– Det är framför allt för de små barnen vi har delat upp tiderna. Det blir lite lugnare för dem, säger Susanne Andersson.

Mammorna har slagit sig ner på golvet tillsammans med barnen som är ivriga att upptäcka omgivningen. Någon behöver handräckning, men i övrigt blir det en stunds avkoppling från vardagsplikterna där hemma.

Utgår från föräldrarna

– Jag utgår från vad föräldrarna vill ha ut av den här tiden och vi planerar tillsammans. Träffarna behöver inte vara uppstyrda alls om föräldrarna vill det, säger Susanne.

Evelina Johansson kommer gärna med sin son Hugo, elva månader.

– Det är så skönt att det finns någonstans att gå här i Grythyttan. Det är svårt att ta sig någon annanstans utan bil, säger Evelina.

Föräldrarna och Susanne småpratar medan barnen går på upptäcksfärd. De vuxna utbyter erfarenheter, berättar om små episoder kring barnen, nickar ofta igenkännande och skrattar.

– Det här är också ett sätt att förbereda barnen inför dagis, säger Eva Andersson som har med sig döttrarna Elin och Alva, femton månader.

Viktig social funktion

Den sociala delen i verksamheten är viktig framhåller Susanne.

– Barnen får möjlighet att träffa andra barn, upptäcka nya miljöer och möta andra vuxna. Föräldrar har också chans att lära känna varandra.

Susanne fixar fika åt alla som samlas en stund kring bordet. Innan nästa grupp dyker upp.

Upptäckarglädje. Buster Filipsson har hittat bilarna och ett parkeringshus. I bakgrunden gräver brorsan Neo Filipsson bland byggtitar.
Titta där! Nyfiket undersöker Elin Nilsson omgivningen.

Mer läsning

Annons