Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utdelning varje år ger ingen tyngd

Kriterierna för kommunens nyinrättade demokratipris är klara. För att få tyngd i priset är det inte alls säkert det delas ut varje år.

Annons

Val- och demokratinämnden beslutade tidigare under hösten att inrätta ett demokratipris. En arbetsgrupp fick sedan i uppdrag att utforma reglerna. Nämnden, men även kommunens invånare, kommer att kunna nominera en värdig kandidat. Priset ska gå till en enskild person, grupp av personer, förening eller annan sammanslutning.

Värna demokratin

Kravet är att pristagaren på ett förtjänstfullt sätt ska ha medverkat till att värna om demokratin i Hällefors kommun. Man ska ha stärkt demokratins värden, som enligt nämnden är frihet, allas lika värde, delaktighet, rättighet och ansvar.

Nämnden har beslutat att kostnaderna kring priset får uppgå till maximalt 5 000 kronor. Mottagaren får ett diplom men även ett skräddarsytt pris som ska stärka det fortsatta arbetet med demokratin i kommunen.

”Kan” delas ut

Utdelningen föreslår man ska ske i samband med ett kommunfullmäktigemöte.

– Viktigt att poängtera är formuleringen att priset kan delas ut. Det behöver alltså inte ske årligen. På så vis ges det bara till den/de som förtjänar det och priset urholkas inte, säger Susanne Grundström (S) som tillsammans med Fredrik Fogelqvist (V) och Erkki Vuorijärvi (GL) utgjort arbetsgruppen.

Att nämnden inrättat priset är ett led i arbetet med att öka medborgarnas deltagande i samhällsbygget och den lokala debatten. Tanken är att ett pris ska uppmuntra föreningar eller personer som arbetar i linje med detta. Nämnden menar att kommunen genom att utse pristagare också betonar hur viktig demokratifrågan är och man hoppas kunna stärka kontakten med medborgarna.

Mer läsning

Annons