Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning: Äldreomsorgen behöver mer pengar

Mer pengar till äldreomsorgen och en tydligare och stabilare ledningsorganisation. Det är två förslag i den konsultutredning om Hällefors äldreomsorg som presenterades idag.

Annons
8,5 miljoner kronor mer till äldreomsorgen. Det föreslår Jukka Tekonen i konsultutredningen om äldreomsorgen som nu presenteras. - Ledning och styrning måste förbättras, mer resurser måste tillföras till äldreomsorgen och lugn och ro måste skapas i hela verksamheten, säger Jukka Tekonen.

Äldreomsorgen har problem. Det är höga sjukskrivningstal, det har varit stor omsättning av nämndordföranden och chefer. Och verksamheten har gått minus mot budget i åratal.

Och när det i mars 2014 kom en prognos som sade att omsorgen skulle gå minus mot budget på 12,3 miljoner och en ny prognos i juni pekade mot ett minus på 19,7 miljoner gav fullmäktige ett extra anslag till omsorgen på 4,7 miljoner och just nu pekar beräkningar på minus 14,4 miljoner för omsorgen vid årets slut.

Och nyligen beställdes också, på grund av hela den kaotiska situationen i omsorgen, en utredning av hela äldreomsorgen.

Konsult Jukka Tekonen fick utredningsuppdraget som nu är klart.

– Efter samtal med personal och chefer i äldreomsorgen är min bild en rörig verksamhet där anställda känner stor osäkerhet och där det finns en massiv kritik mot hur styrning och ledning i verksamheten fungerar, berättar Tekonen.

År 2010 gick omsorgen minus 7,3 miljoner kronor mot budget. År 2011 minus 10,4 miljoner. År 2012 minus 20,0 miljoner. År 2013 minus 6,2 miljoner.

– Jag föreslår ökade resurser till äldreomsorgen. I jämförelser av kostnader för äldreomsorgen som Hällefors och andra jämförbara kommuner har så motsvarar kostnaderna för äldreomsorgen i Hällefors 2013 den kostnad som kommunen kan förväntas att ha, säger Tekonen.

Betyder det här att omsorgsnämnden underbudgeteras år efter år?

– Både ja och nej. Äldreomsorgen behöver mer resurser och jag föreslår att äldreomsorgen nästa år får ytterligare 8,5 miljoner kronor till sin rambudget på 146,3 miljoner kronor. Och jag föreslår också åtgärder som sänker kostnaderna med 6,0 miljoner. Men det underskott på 14,4 miljoner som nämnden går emot i årets budget är för höga kostnader och är inte en underbudgetering.

Kostnadsminskningar som föreslås är att att spara 1,7 miljoner kronor på chefstjänster och att omfördela nattbemanning till dagtjänst vilket ska sänka årskostnaderna med 4,3 miljoner.

Utredningen ska nu diskuteras i förvaltningsorganisationen och i den politiska organisationen.

Att tilldela äldreomsorgen ytterligare 8,5 miljoner kronor till nästa års budget är möjligt, enligt kommunchef Hans Karlsson. Och en extra tilldelning till äldreomsorgen ska, enligt kommunchefen, inte betyda minskade resurser till skolan.

– Min bedömning är att dessa extra pengar finns nästa år, bland annat tack vare nya regler i skatteutjämningssystemet och att den nya regeringen aviserat mer pengar till kommunerna, säger Karlsson.

Mer läsning

Annons