Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utskott i nämnder

Utskottsgrupper som ska förbereda, och även kunna ta beslut i nämndens namn, ska införas i kommunstyrelsen, bildningsnämnden och omsorgsnämnden.– Vi vill ha en tydligare organisation, säger kommunstyrelsens ordförande Ritha Sörling (S).

Annons

Från 1 januari 2012 ska denna nyordning i den kommunala politiska beslutshanteringen införas har kommunstyrelsen beslutat.

I dag, före ett nämndmöte, träffas den så kallade kontaktgruppen och diskuterar och förbereder ärenden till kommanden möten.

I kontaktgruppen är samtliga partier som sitter i kommunfullmäktige representerade. Så blir det inte i utskotten.

– I utskotten sitter tre personer, det ska vara två från majoriteten och en från oppositionen, säger Sörling.

Förslag till beslut

Utskotten ska i första hand jobba med beredning och förbereda beslut i nämnden. De ska också ge förslag till beslut. Men utskotten ges även så kallad delegation att ta beslut i nämndens ställe och om det sker så delges nämnden sedan att beslutet är fattat.

– Men det ska inte handla om att utskotten ska ta stora beslut i budgetfrågor. Vi vill ha en organisation som kan jobba snabbare och som i vissa lägen, till exempel mitt i sommaren, kan ta ett beslut utan att hela nämnden måste inkallas.

Inte öppna

Utskottens möten blir inte öppna för allmänheten som nämndernas möten till viss del är.

Christina Johansson (M) och Henrik Olsson (GL) reserverade sig mot införandet av utskott. De anser att utskotten ska diskuteras mer genomgående innan ett beslut tas. Att införa en omfattande förändring mitt i en mandatperiod ifrågasätts också av M och GL.

Frågan om utskott ska även behandlas i kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons