Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning på Fidu

Resestrykjärn, lampor, arkitektur, maskiner, kroki och skisser. När eleverna på designutbildning Fidu har sammanställt en utställning från läsåret på skolan finns det mycket att lyfta fram.

Annons

Gröna fotspår på golvet leder besökaren rätt i Formens hus. Till Fidu-elevernas designutställning.

– Alla kursdeltagare presenterar ett urval av våra arbeten under året, berättar Joakim Bergbom.

På stora ark längs väggarna hänger de 31 Fidu-elevernas presentationer. I rummen visas också mängder av olika modeller som eleverna har konstruerat efter sina idéer.

Joakim har till exempel jobbat med ett resestrykjärn som han visar både en modell av som en ritning. Han visar även skisser på förslag om lösningar för hur designen av en nyckel bättre kan hjälpa användaren att låsa upp ett dörrlås.

Maria Gonzales berättar i utställningen om sitt arbete med en taklampa som öppnas och stängs likt en blomma som öppnas och sluts för solljuset.

– Beroende på hur mycket ljus man vill ha i rummet så öppnas eller stängs lampan med en motor som styrs av en dimmer.

Fidu, basår i industridesign, är en högskoleförberedande utbildning som syftar just till att vara elevernas väg in på designhögskolorna.

– Vi har oftast fått en ny uppgift på måndagarna som vi ska presentera en lösning på till onsdagen, säger Joakim.

Maria visar med illustrationer hur arbetet med skisserna kan gå till.

– Genom att teckna samma sak om och om igen så upptäcker man nya saker hela tiden i det vi jobbar med. Vi har arbetat mycket med att lära oss att presentera våra idéer, det är viktigt att kunna föra fram de tankegångar man har som designer, säger Maria.

Utställningen Fidu kommer att visas i Formens hus under sommaren.

Mer läsning

Annons