Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvecklingsplanen för Hjulsjö överlämnades

Nu är den lokala utvecklingsplanen för Hjulsjö socken formellt överlämnad till kommunen. Det skedde på tisdagens kommunfullmäktige.

Annons
Här överlämnas utvecklingsplanen för Hjulsjö socken av Lena Hall och Susanne Grundström. Siv Sander (S), ordförande i kommunfullmäktige, tar emot dokumentet.

Det handlar om att utveckla glesbygden i länet. Om infrastruktur, företagande, turism och föreningsliv. Om tillgång till offentlig service och om möjligheter till utveckling för en förbättrad livskvalitet för människorna som bor och verkar på landsbygden.

Åtta byar i länet är med i projektet lokala utvecklingsplaner. Hjulsjö är en av byarna. Lena Hall och Susanne Grundström från arbetsgruppen i Hjulsjö överräckte utvecklingsplanen till fullmäktiges presidium, Siv Sander (S) och Göran Strömquist (M).

- Nu blir den lokala utvecklingsplanen diarieförd i kommunen. Nu är förhoppningen att förvaltningar och politiska nämnder har nytta av planen i sitt arbete och att det avsätts pengar i budget för åtgärder enligt planen, sade Patrik Pettersson från Länsstyrelsen.

- Det här är ett långsiktigt dokument med ett fokus på behoven, inte med färdiga lösningar, sade Pettersson.

Sivert Gustafsson deltog på mötet som representant för Hela Sverige ska leva.

- Detta dokument ska nu vara levande tills alla behovsområden har tillgodosetts eller till att alla parter är överens om att behovsområden ska avföras, betonade Gustafsson.

Lars-Göran Zetterlund (C) har både varit med i utvecklingsarbetet i Hjulsjö som bybo i Hjulsjö socken och sitter i fullmäktige som politiker.

- Det här ska inte bli en hyllvärmare, deklarerade Zetterlund om den lokala utvecklingsplanen.

Lite senare på samma fullmäktigemöte hänvisade Zetterlund också till utvecklingsplanen. Detta när fullmäktige bestämde att slå samman Kronhagen och Hjulsjö till ett enda valdistrikt.

- Det här är att utarma glesbygden, sade Zetterlund och reserverade sig mot beslutet.

Siv Sander framhöll dock att sammanslagningen av Kronhagen och Hjulsjö till ett valdistrikt inte per automatik betyder att hjulsjöborna inte kan rösta på plats i hembyn.

- En lokal att rösta i kan upprättas i Hjulsjö ändå, men sedan ska röstsedlarna köras till Kronhagen för att räknas där, sade Sander.

Hjulsjö är ett litet valdistrikt och sammanslagningen med Hälleforsdistriktet sker just av den anledningen. Det handlar om att för små valdistrikt gör att det finns risk att väljarnas integritet anses kunna äventyras. Att folk helt enkelt kan lista ut vem som röstat på vilket parti.

- Ett underifrånperspektiv har genomsyrat arbetet med utvecklingsplanen, sade Patrik Pettersson.
- Utvecklingsplanen ska inte bli en hyllvärmare utan den ska läsas ofta, sade Lars-Göran Zetterlund (C).

Utvecklingsplanen

Den lokala utvecklingsplanen har tagits fram inom ramen för ett projekt med länsstyrelsen i Örebro län som projektägare och Hela Sverige ska leva/Länsbygderådet Örebro län som rådgivare/konsult.

Projektet har finansierats av Tillväxtverket och via Landsbygdsprogrammet.

Mer läsning

Annons