Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökt vårmarknad

Kålsoppan säljer bra konstaterar hembygdsföreningen. Det är vårmarknad i Grythyttan och det är lite kallare ute än det har varit den senaste tiden.

Annons
Blommigt. Vackert ska det bli i trädgården där hemma. Eva-May och Håkan Åminne väljer bland blommornas färger.

– Många passar på att komma in och värma sig en stund och äta en tallrik soppa, säger Eva-Stina Andersson och slevar upp soppa på löpande band.

Karin och Gerhard Herou beställer precis in varsin portion. Gärna med extra frikadeller, påpekar Gerhard.

Inne i Sockenstugan, där soppan serveras, är det varmt. Ute är det som sagt något svalare. Marknadsbesökaren hunden Mimmi har en kofta på sig för att hålla kroppsvärmen.

– Jag brukar sticka plagg åt såväl mig själv som till Mimmi. På vintern brukar hon till och med ha en overall som täcker tassarna på henne, berättar matte Karin Jansson.

Det är första Grythyttemarken för Mimmi, men Karin har varit här förut.

– Jag är från Filipstad så det är inte så långt att åka, säger Karin.

Fler värmlänningar har rest över länsgränsen för att fröjda sig på marknad. Vid ett spelhjul står fyra glada värmlänningar; Marianne Petersen, Gunnel Eriksson, Sven-Gunnar Eriksson och Per-Olof Eriksson och satsar sina pengar. Stämningen är god, men några vinster blir det inte. Inte i dag i alla fall.

– Förra gången vi var här vann Per-Olof en stor chokladkaka, berättar Gunnel.

Ingalill Johansson sköter spelhjulet. Hon är från Örebro, berättar hon.

– Hade jag vetat att du var örebroare hade jag inte köpt, skojar Sven-Gunnar.

Gänget ska vidare. Gunnel ska köpa blommor. Sven-Gunnar vill handla vildsvinskorv.

På Grythyttans marknad finns alltid mycket att titta på, mycket att köpa och förstås mycket att äta.

Imed Sanaa säljer brända mandlar. Det är premiär för honom som knalle i Grythyttan. Hans brända mandlar är de allra bästa, lovar han alla förbipasserande.

– Det gäller att inte ha för mycket socker på och att ha exakt rätt temperatur när man gör i ordning dem. Ja, och att man har de allra bästa mandlarna från Kalifornien, avslöjar Imed.

Lockelser. Vårmarknaden i Grythyttan drar besökare från när och fjärran. Margareta Ström har åkt från Karlskoga och det är inte första gången.
Hundväder. Lite kyligt i luften var det och hunden Mimmie fick tröja på sig. Hon är ute med Kerstin Johansson Källström och Karin Jansson på marknaden i Grythyttan.
Satsning. Några vinster blev det inte men humöret svek inte ändå hos det hos det glada gänget från Värmland som spelade hos Inga-Lill Johansson.
Premiär. Många knallar återkommer år från år, men Imed Sanaa besöker vårmarknaden för första gången med sina brända mandlar.
Serverat. Många värmde sig i sockenstugan där Grythyttans hembygdsförening serverade kålsoppa med frikadeller. Birgitta Granberg serverar.

Mer läsning

Annons