Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet i omsorg undersöks

Omsorgsnämnden får 626 306 kronor av Socialstyrelsen för att undersöka möjligheterna att utveckla valfriheten för brukare och patienter i verksamheterna.

Annons

Nämnden hade egentligen ansökt om en miljon kronor, men får nöja sig med dessa pengar för den förstudie som nu kan genomföras.

Bakgrunden till att nämnden sökt detta så kallade stimulansbidrag är riksdagens lag om valfrihetssystem inom socialtjänsten, LOV-lagen, som är tänkt att ge patienter och brukare större möjlighet att själva välja utförare av vård- och omsorgstjänster.

Oklara följder

Vad beslutet kan innebära för Hällefors kommun är oklart. Nu finns pengar beviljade för undersökningen av att införa ökad valfrihet. Sedan ska utredningens resultat presenteras för nämnden som ska fatta ett definitivt beslut.

Det är en enig omsorgsnämnd som står bakom ansökan om bidraget. Redan nästa vecka tas ärendet upp i nämnden men då handlar det bara om att sätta i gång själva förstudien.

Enligt Ulrika Mellkvist (C), ordförande i omsorgsnämnden, kan nämnden efter att undersökningen är klar säga nej till alltihop, eller bestämma vissa delar i verksamheterna där valfrihetssystemet anses kunna fungera och kunna införas.

Anders Almgren

019-15 54 84

[email protected]

Mer läsning

Annons