Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandring i fädrens spår

Två vildvuxna äppleträd och en otuktad syrenhäck intill det raserade torpet vittnar om att människor en gång levt sin vardag här.
– Torpstället användes som sommarbostad ända in på 1970-talet, berättar Åke Granberg.

Annons
Går i fädrens spår. Sävsjöns bygdeförening på historisk fotvandring.

Vi befinner oss i Packartorp en bit norr om Stora Tomsjön. Sävsjöns bygdeförening arrangerar torpvandring och Åke är guide.

345 meter över havet

– Vi befinner oss högt upp, hela 345 meter över havet. Naturen är kuperad och en bra plats för skogsfinnarna som anlände till trakten en gång i tiden.

Enligt dokument togs Packartorp upp år 1625 av en man vid namn Olof. Denne Olof antas vara en inflyttare från den finska delen av riket Sverige. I Grythytte härads dombok år 1643 nämns ”Oloff Kock i Tommeisiön” vilket bör vara denne Olof i Packartorp.

– När finnarna kom till Sverige försvenskades deras namn och Olof Kock kan ha haft efternamnet Kokkoinen, Keckoinen eller Kähköinen.

Till att börja med bedrevs så kallat svedjebruk i bergslagsskogarna. Men när järnhanteringen växte så ökade samtidigt behovet av skog till järnproduktionen och svedjebruket trängdes obönhörligen undan.

Studiecirkel om finnmarken

Sävsjöns bygdeförening har sedan hösten år 2010 bedrivit en studiecirkel om finnmarken och Sävsjön.

– Vi deltog i finnskogstinget i Fredriksberg och därifrån fick vi sedan inspirationen till att starta studiecirkeln, berättar Mona Johansson.

Med på en cirkelträff har den i ämnet finnskogar kunnige Lars-Olof Herou varit. Åke har nu till sin hjälp texter av nämnde Lars-Olof Herou när han fortsätter att berätta om Packartorp.

Historien om de generationer av människor som har brukat gården är flera sekler lång. Namnen är många och berättelserna om deras vardag är innehållsrik. Men ännu ett torpställe ska besökas och sällskapet av torpvandrare måste vidare. Lurhöjden heter nästa plats där Åke fortsätter berättelsen om det forna folklivet i de djupa bergslagsskogarna. Innan hemfärd hinns även en nyupptäckt fornlämning, en gammal stentäkt, undersökas.

I resterna av ett torparliv. Åke Granberg berättar om människorna som bott på Packartorp.
Rester av sticktaket. Takspån, eller pärt, som legat på torpets tak.

Mer läsning

Annons