Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdtagare skadades vid fall

Vårdtagaren ramlade och slog huvudet i väggen. Hon skadade nackkotorna och har nu funktionsnedsättningar i armar och ben. Hällefors kommun har lex Maria-anmält händelsen.

Annons

Det var efter duschning på morgonen som kvinnan föll ihop och slog i huvudet. Hon svimmade av en kortare stund.

Distriktssköterskan tillkallades och anlände efter cirka tio minuter. Då hade vårdtagaren vaknat men hon klarade inte av att stå på benen själv. Hon flyttades till sin säng. Sköterskan kontrollerade att inga sår fanns på huvudet. Blodtrycket bedömdes till 95/50.

På eftermiddagen började vårdtagaren att kräkas. Personalen ringde efter sjuksköterskan som var på ett annat akutbesök och därför inte kunde komma utan hänvisade till kvällssjuksköterskan som skulle gå på sitt arbetspass knappt två timmar senare.

Uppsala

Kvällssjuksköterskan beordrade ambulans till akutmottagningen där det konstaterades att patienten hade en skada i nackkotorna. Hon skickades till Akademiska sjukhuset i Uppsala där hon opererades.

Nu har vårdtagaren funktionsnedsättningar i armar och ben och kan inte gå eller sitta själv och behöver, enligt kommunens anmälan, hjälp med allt.

Kommunen har anmält ärendet till Socialstyrelsen enligt reglerna för lex Maria. Det skedda betraktas som en händelse som medfört en allvarlig vårdskada.

Mer läsning

Annons