Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varg åt på häst efter att den var död

Den fjordhäst som hittades död i sin hage den 26 juli vid Skålen dog sannolikt av hjärtsvikt. Därefter har en varg ätit på hästen efter att den dött.

Annons

Den sammanfattande bedömningen gör Per Wedholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Örebro. Till grund för detta finns en besiktning på plats, en obduktionsrapport från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, och DNA-analys av ätskadorna på hästkroppen.

Samma dag som hästen hittades död gjorde länsstyrelsens besiktningsman Kjell Johansson en inspektion på plats. Han noterade då att det inte fanns några typiska skador på bland annat djurets hals som tydde på att hästen dödats av ett rovdjur. Däremot att något rovdjur ätit på hästens bakdel och att det fanns spår av hundtyp i vargstorlek på marken i hagen.

DNA-analysen visar att det är varg som ätit på den döda djurkroppens länd. SVA kan inte bedöma om eventuella mindre och initiala skador tillfogats där medan hästen fortfarande levde.

Obduktionen av den 24 år gamla hästen visar att den hade nedsatt kondition till följd av en tumör i huvudet och att den sannolikt dött av hjärtstillestånd.

Tumörtypen är inte ovanlig hos gamla hästar och den kan påverka temperaturregleringen. Det var mycket varmt vid tillfället hästen dog och djurets pälsväxt var onormalt kraftig. Även det en följd av tumörsjukdomen.

I hagen vid skadetillfället fanns också en shetlandsponny som hade rivsår och märken efter eventuella bett.

Hästarnas ägare hade när olyckan skedde en teori om att hästarna angripits av varg och att fjordhästen dött av chock och överansträngning.

Mer läsning

Annons