Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vecka med fokus på utsatta barn

Vart femte barn i Sverige lever med föräldrar med en riskabel alkohol- eller narkotikakonsumtion. Med tema-veckan ”Vart femte barn” uppmärksammas nu detta i Hällefors med föreläsning, filmvisning och utställning.

Annons
Utsatthet. Ett av fem barn i Sverige lever med föräldrar som har en riskabel drogkonsumtion. Problemen ska belysas under en särskild temavecka i Hällefors. (Obs! Bilden är arrangerad).

I morgon, måndag, startar kampanjveckan. Kommunens stödverksamhet för barn till missbrukare, Vintergatan, har tillsammans med övriga aktörer i familjestödsverksamheten satt ihop en programvecka. I familjestödsverksamheten ingår skola, barnomsorg, socialtjänst, ABF, Svenska kyrkan och folkhälsoteamet i norra länsdelen.

Utställning

Utställningen Gabriellas resa visas på biblioteket hela veckan. Det är Elisabeth Hagborg som, efter många år av arbete med barn och unga som växt upp i utsatta miljöer, skrev boken Gabriellas resa.

Boken, som utgör grunden i utställningen, illustrerades av Tove Hennix och berättar om en flicka som städar upp i sitt inre och yttre liv efter att hennes missbrukande mamma har dött. Kommunalråd Ritha Sörling (S) inviger utställningen. Även teckningar gjorda av barn i ämnet familjer och missbruksproblematik visas.

På tisdag ska elever i årskurs 7–9 samt gymnasiet ta del av en föreläsning från organisationen Maskrosbarn. På onsdag kväll visas filmen Svinalängorna, baserad på Susanna Alakoskis bok med samma namn, på biografen i Folkets hus.

Ska synliggöra

– Temaveckan ser vi som en viktig del i att synliggöra barn och ungdomar som lever i familjer med missbruksproblematik, berättar Lena Bergman, skolkurator på Pihlskolan.

Ett regelbundet arbete med barn och ungdomar med krångliga hemförhållanden bedrivs i Vintergatan.

– Huvudsyftet med Vintergatan är att avlasta barnens känsla av skuld i de här sammanhangen. Och vi vill nå fler människor, både barn, ungdomar som vuxna, för att informera mer om det här, säger Linda Kjellberg Geschwind, skolkurator på Klockarhagsskolan.

Inte ensamma

Tanken är att barnen som lever i utsatta familjemiljöer ska veta att de inte är ensamma. Och att vuxna som möter barnen ska veta vad de kan göra.

– Det är okej och måste få vara okej att vi pratar om det här i samhället och det vill vi förmedla med temaveckan, säger Lena.

Kampanjen ”Vart femte barn” är en nationell satsning som under vecka 7 uppmärksammas i många kommuner. Med stöd av lokala företag och föreningar arrangeras temaveckan i Hällefors.

Läs mer på internet: (vartfemtebarn.com och maskrosbarn.org)

Vintergatan

I Hällefors finns det möjlighet för barn och ungdomar med förälder som dricker för mycket alkohol, är beroende av droger eller är psykiskt sjuk att medverka i en stödgrupp, Vintergatan, helt kostnadsfritt.

Barn och ungdomar som lever under dessa förhållanden kan behöva sätta ord på sina känslor och få veta att det inte är deras fel. Många av dessa barn känner sig ensamma i sin situation.

Kontaktuppgifter: Individ och familj: 0591-643 20, Elevhälsan: 0591-641 52, Linda 0591-641 76, Lena 0591-643 25, eller [email protected]

Mer läsning

Annons