Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi kan inte samarbeta med politikerna"

– Vi kan inte vara kvar i Hällefors. Här finns ingen politisk vilja att driva verksamheten i Formens hus, säger Peter Åström, ordförande i stiftelsen Formens hus.

Annons

Att det inte skulle vara tillåtet att flytta verksamheterna från Hällefors tror inte Åström.

– Vi har diskuterat detta med länsstyrelsen och det står inte i stadgarna att vi inte får flytta och det står inte heller att vi inte får ändra i stadgan om det skulle behövas. Det är kört i Hällefors. Vi kommer att flytta.

Två intressenter

Två huvudintressenter uppges finnas för att överta verksamheterna; Möbelriket AB i Växjö och Örebro kommun. Var verksamheten hamnar är inte klart.

– Att samarbeta med politiker som kallar designsamlingarna för ett loppis och med politiker som vägrar att säga något positivt om Formens hus fungerar inte. Ska vi verka i Hällefors måste den negativa opinionen vändas, men det är de styrande politikerna i Hällefors inte intresserade av.

Kostnaderna diskuteras

Vad Formens hus har kostat eller inte har kostat har diskuterats i åratal. Olika uträkningar finns, allt ifrån att projektet har kostat kommunen gigantiska mångmiljonbelopp till att kostnaderna i princip har varit obefintliga.

– Jag har begärt en redovisning från kommunen exakt vilka kostnader de har haft för Formens hus men inte fått några svar. Huset har byggts upp med bidrag och projektpengar och kommunens medfinansiering har varit att sätta upp kostnader som man ändå redan hade, säger Åström.

55 miljoner

Kommunens medfinansiering i projekten runt Formens hus beräknas till 55,3 miljoner kronor och enligt kommunens revisorer är dessa pengar främst kostnader för personal och lokaler. I december 2010 lämnade kommunrevisorerna en mycket kritisk rapport om hur de ansåg att kommunstyrelsen hade brustit i sitt ansvar för Formens hus. I samband med detta framhöll revisorernas ordförande, Hans Eriksson (S), att det var omöjligt att i efterhand avgöra exakt hur mycket av kostnaderna för medfinansiering som kommunen skulle ha haft ändå även utan ett Formens hus.

Mer läsning

Annons