Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill få egen tjänsteman

Fortfarande är det oklart om val- och demokratinämnden kan få en tjänsteman knuten till sig. Önskemålet från nämnden ska nu drivas vidare.

Annons

Redan i somras konstaterade val- och demokratinämnden sitt behov av en tjänsteman. Susanne Grundström (S) konstaterar att de utredningsuppdrag som nämnden får måste genomföras av ordföranden. Det innebär också att nämnden ska ta ställning till eget framtaget material. Vidare är det ordföranden som formulerar och skriver dagordning och övriga handlingar till möten.

– Det behöver ingen annan nämnds ordförande göra. Vi behöver verkligen en tjänstamannafunktion. Det är något vi bör framhålla och att vi är kritiska till att vi inte har, säger Grundström.

Inte nyanställning

Om kravet innebär ökade kostnader, konstaterar Grundström:

– Det beror givetvis på hur man löser saken. Vi är inte ute efter att det ska nyanställas utan att någon från kommunförvaltningen avdelas.

Fredrik Fogelqvist (V) påpekar att om en tjänstemannafunktion finns tillgänglig kan nämndens arbete konkretiseras på ett helt annat sätt. För nämndens del är det viktigt att få ut tankar och budskap i de olika verksamheterna.

– Demokratifrågorna genomsyrar allas verksamheter. Det är svårt att få någon egen plats i den kommunala organisationen.

Yttranden

Nämnden har framfört synpunkterna i yttranden kring nya reglementen och upplyst revisorerna om situationen, att en tjänstemannafunktion skulle göra det enklare för val- och demokratinämnden att uppfylla sina mål och ansvarsområden.

Ordföranden Samuel Ericson (V) har fått i uppdrag att föra diskussionen i nämnden vidare.

Mer läsning

Annons