Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill utveckla valen inom omsorgen

En person ska projektanställas inom kommunen för att undersöka möjligheterna att utveckla valfriheten för brukare och patienter inom omsorgens verksamhet.

Annons

I slutet av förra året beviljades omsorgsnämnden 626 306 kronor från Socialstyrelsen till en förstudie.

Kunna välja utförare

Nämnden har ansökt om pengar från ett stimulansbidrag utifrån riksdagens lag om valfrihet inom socialtjänsten, den så kallade LOV-lagen. Tanken är att patienter och brukare ska få större möjligheter att själva välja utförare inom vård- och omsorg.

Tolv sökande

Kommunen har annonserat ut en projekttjänst och fått tolv sökanden. Av dessa har nämnden plockat ut fyra personer och erbjudits komma till intervju. En har redan tackat nej, men tre ska kallas. Nämndens ordförande Ulrika Mellkvist (C) hoppas att ett namn kan presenteras för nämnden i mars och att tjänsten tillsätts snart därefter.

Den person som anställs får till uppgift att ta fram ett underlag till politikerna utifrån lagens intentioner. Det rör sig om en undersökning om det är möjligt att ge ökad valfrihet när det gäller vård- och omsorgstjänster.

– Vi räknar med att projektanställningen blir i första hand cirka ett år.

– Därefter ska vi politiker fatta beslut om hur vi ska gå vidare.

Förstudien får visa väg

Allt beror på vad förstudien ger för resultat. Mellkvist förklarar att nämnden kan säga nej till hela förslaget som läggs fram. Nämnden kan också besluta att införa det förstudien visar, eller vissa delar där valfrihetssystemet kan anses fungera i Hällefors kommun.

– Om det blir frågan om att något i förstudien ska införas i vår kommun kommer den person som projektanställts få fortsätta jobba och vara med i det arbetet, säger Mellkvist.

Mer läsning

Annons