Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterfest med lek och allvar

Allvar och lek blandades när Bredsjö Hällefors arbetarteater, BHAT, arrangerade Vinterfest. En stor fråga som diskuterades var landsbygdens framtid.

Annons
Matnyttigt. Många åsikter och argument dryftades över fikat när Bredsjö Hällefors arbetarteater, BHAT, arrangerade Vinterfest.

En trivsam stämning med levande ljus, hembakat bröd och en matig lunch hade skapats i Bredsjö Folkets hus. Allt började med frukost och melodikryss och under dagen fanns tid för både sagostund, musikföreställning, olika workshops och trubadurunderhållning.

Visst var det fest, men arrangemanget var också ett sätt att sätta fingret på viktiga och allvarliga frågor som rör landsbygden. Författaren och journalisten Kristina Mattson kom för att tala under ämnet och diskussionen var snart igång.

– Är det juste att bosätta sig här med tanke på barnen? undrade Maria Norberg.

Frågan tycker hon är motiverad med tanke på utflyttningen, det minskade umgänget som uppstår liksom bristen på aktiviteter och service som också blir en följd.

Mattsson konstaterar att utflyttning inte är något unikt för Bredsjö eller Hällefors. Strömmen mot staden sker i hela Sverige, faktiskt i hela världen. Flera i publiken ställde sig frågan om det är en hållbar utveckling.

– Nej, jag tror inte det, men det gäller att blicka långt fram, mot det som inte finns ännu, säger Mattsson.

Det är ett bekymmer att landsbygden ständigt får försvara sig mot storstaden. Att vara den som blir kvar, är en inställning och en attityd som måste motverkas, var alla överens om.

– Det uppstår en maktobalans utifrån geografi som inte alltid tas på allvar. Urbaniseringen är inget nytt fenomen, men i dag krävs en attitydsförändring. Synsättet att varje kommun ska klara sig själv och individualiseringen håller inte i längden, säger Stefan Backius och framhåller vikten av att människor mobiliserar sig, skapar sammanhållning och jobbar tillsammans.

– Och självklart är det juste mot barnen att bosätta sig just här, säger Susanne Grundström och knyter samman säcken.

Diskussionen fortsatte kring borden. Det blev en trevlig tillställning där stråket av gravallvar fyllde en viktig funktion.

Barnperspektiv. De allra yngsta hade en självklar plats under arrangemanget. Vyr Poppius och Gabriel Norberg testar instrumenten.
Gemenskap. Vid borden i Bredsjö Folkets hus fanns olika spel. Erika Modén får lära sig av Mattias Gustavsson hur backgammon går till.

Mer läsning

Annons