Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Olympier inspirerar unga till aktivitet

Den olympiska elden är tänd, nationalsången och invigningstalet är avklarat. Alla OS-deltagare har fått sin nummerlapp. Nu kan de olympiska spelen i Hällefors starta.

Annons
Alla barn som deltog i Olympic day fick en nummerlapp som sattes fast på ryggen.

Jonathan Ståhl har siktet inställt mot tavlan. Han sitter på plats i skyttehallen på Hällevi och utövar idrottsgrenen luftgevärsskytte. Som instruktör har han Nathalie Larsson. Hon har såväl EM-guld och EM-silver i skytte som en fjärdeplats i OS.

Det är nämligen själva grejen med Olympic Day. Unga människor ska inspireras av några av våra främsta olympier och samtidigt få möta det lokala idrottslivet.

Den lilla ponnyhästen Grålle är omsvärmad av ungar. Han får hö och vatten och strax ska det ridas. Hälleforsortens ryttarförening är på plats och sköter denna station.

Nicole Nyheim är en av alla elever som har valt ridsport.

– Vi ska välja två grenar och jag valde ridning och gymnastik för de två lät roligast, berättar Nicole.

Trots kylan finns ingen naturlig snö ännu. Det fixar skidklubben ändå. De har lagt ut snö på marken intill ishallen. Där kan sedan skidsporten idkas.

– Fast nu längtar vi efter snö på riktigt, säger William Ringmyr när han ångar förbi på skidor.

OS-dagen arrangeras av skolan och det lokala idrottslivet tillsammans med Sveriges Olympiska kommitté.

– Det är första gången som detta anordnas på skoltid. Annars brukar kommunerna lägga det vid lov eller på helger. Vi ville ha det på skoltid så att alla elever kan vara med, berättar idrottslärare Greta Hidén.

Dagen är tänkt som en uppstart på något som kan utvecklas till ett långsiktigt idrottsintresse. Genom att involvera de lokala sportklubbarna ges möjlighet till att nya kontakter kan skapas mellan föreningarna och ortens barn och ungdomar.

– Detta ska vara ett sätt att prova på olika idrotter och tanken är att det ska inspirera till att vilja fortsätta utöva någon eller några idrotter, säger Greta.

En som har tänkt att börja med en sport är Gabriel Nilsson.

– Jag har valt innebandy och skytte och jag har tänkt att jag ska börja spela innebandy sedan, säger han.

Olympierna Marcus Oskarsson, Nathalie Larsson, Jalmar Sjöberg, Josefin Lillhage och Marja von Stedingk bar in OS-flaggan i ishallen på Hällevi där invigningen av Olympic day ägde rum.
Den olympiska elden tändes symboliskt av OS-medaljören och brottaren Jalmar Sjöberg.
Den lokala OS-elden bars fram av barnen.
Mäktiga trumvirvlar inledde invigningen
Under invigningen gav Alva Johansson en lite uppvisning i konståkning.
Sikta och skjut. Jonathan Ståhl vid skjutbanan. Som instruktörer finns Peter Nilsson och Lars Hedberg från skytteklubben samt olympiern Nathalie Larsson. Vid skjutbanan också Christian Wolke, Max Berglund och Albin Eliasson Kvarnström.
Ridning och skötsel av ponnyhästar fanns med som en aktivitet. Hälleforsortens ryttarförening fanns på Hällevi med sina fyrfota vänner.
Marja von Stedingk, född och uppvuxen i Hällefors, har tävlat i OS i grenen puckelpist. Nu när hon besökte hemorten på Olympic day fick hon skriva autografer.
Du gamla, du fria. OS-invigning pågår. Nationalsången sjunges av Jenny Wikman. Bakom ses olympierna Marcus Oskarsson, Nathalie Larsson, Jalmar Sjöberg, Josefin Lillhage och Marja von Stedingk.
Cykling var en av många aktiviteter under Olympic day. Ludwig Liodden väntar otåligt på att det ska dra igång.
Barmark råder, men en smula snö hade samlats ihop bredvid ishallen så eleverna kunde testa skidåkning.
Skidtur. Snö från ishallen hade tillvaratagits för att få ihop ett skidspår på Hällevi. Johan Ånger hjälper Peter Olsson att komma iväg. Bakom hjälper Victoria Spelkvist Celine Sinkonen och Frida Granström.
Massor av barn samlades på Hällevi för att vara med på den olympiska dagen. En av OS-medaljörerna som deltog var simmerskan Josefin Lillhage.

OS-dagen

På torsdagen var det årskurs 1–4 som hade OS-dag. Olympier på plats då var Nathalie Larsson (skytte), Marcus Oskarsson (kanot), Jalmar Sjöberg (brottning), Josefin Lillhage (simning) och Marja von Stedingk (puckelpist). Under den andra OS-dagen (idag, fredag) när årskurs 5–7 deltar är Magnus Norman (tennis) och Torgny Mogren (skidor) också med.

Mer läsning