Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare ett kommunalråd

Ny politisk majoritet och ytterligare ett kommunalråd. Parhäst till Annalena Järnberg (S) blir Christina Johansson (M).

Annons
Nytt styre i Hällefors. Socialdemokraterna ska samregera med Moderaterna, Grythyttelistan och Kristdemokraterna. Christina Johansson (M) blir kommunalråd på deltid. Här ses även Allan Myrtenkvist (S), Anne Horneman (S) och Barbro Stein (GL).

Socialdemokraterna har sträckt ut händerna mot oppositionen och tillsammans bildar de nu en politisk majoritet med Moderaterna, Grythyttelistan samt Kristdemokraterna. Detta efter att Centern och Vänstern inte deltar i det tidigare koalitionsarbetet med S.

– Våra bundsförvanter lämnade oss efter ett turbulent fullmäktige och vi har tittat hur vi kan gå vidare. En stabil majoritet är viktigt, säger Allan Myrtenkvist (S).

Någon nödlösning är det inte frågan om, men det fanns inte heller mycket att välja på konstaterar Myrtenkvist.

I och med detta förstärks den politiska organisationen tillfälligt och Christina Johansson blir kommunalråd på 80 procent och vice ordförande i ks. Annalena Järnberg sitter kvar som kommunalråd på heltid och ordförande i ks. Det innebär ett delat ansvar mellan Järnberg och Johansson för ekonomi och kommunförvaltning, i övrigt finns viss uppdelning.

Omsorgs- och bildningsnämnd fortsätter som vanligt fram till årsskiftet, men ordförandeuppdragen övertas av den nya majoriteten. Fullmäktige beslutar i frågan, men enligt plan ska S ta över bildningsnämnden efter V. Omsorgsnämnden övertar GL efter C samt ordförandeskapet inom Hällefors bostads AB där V idag står vid rodret. Val- och demokratinämnden får S efter C.

Klart är att omsorgs- och bildningsnämnd tas bort. M och GL har tidigare drivit frågan hårt och har fått S med på vagnen. Andra detaljer vill inget av partierna gå in på. De spaltar upp en rad prioriterade frågor där ekonomin står i främsta rummet. Äldreomsorgen, biblioteket och Formens hus är andra exempel.

– Service och verksamheter ska fungera i hela kommunen, framhåller Barbro Stein som svar på frågor om Gillersgården och Sörgården.

Trots att tonen varit både hård och bitsk från de tidigare opppositionspartierna finns ingen oro för hur samarbetet ska fungera.

– Visst blir det en utmaning och en ny situation. Vi har valt att vara med och ta ansvar och i ekonomiskt övergripande frågor spelar det egentligen ingen roll vilket parti du tillhör, säger Christina Johansson.

Att det ändå är en tillfällig lösning är tydligt. Något gemensamt politiskt manifest går kvartetten inte ut med inför valet 2014. Respektive parti ska jobba för sina egna väljare.

– Varje mandatperiod är hårddraget en tillfällig lösning, säger Johansson.

Förtroendet för lokalpolitiker är redan lågt i Hällefors. Myrtenkvist tror inte S kommer att förlora väljare genom detta.

Mer läsning

Annons