Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 får gå när sågeni Hjortkvarn läggs ner

Sågverksdelen läggs ner och uppemot 50 personer får sluta.
– Det är skittråkigt, det tror jag alla tycker, sa Bertil Karlsson som i går fick nedläggningsbeskedet efter 28 år på företaget.

Annons
-Jag har inte hunnit tänka på vad jag ska hitta på men här i Hjortkvarn finns ingen framtid, sa Joakim Karlsson när han fick besked att sågverket där han arbetat i sex år läggs ner.

Det vilade en tung stämning över sågverket i Hjortkvarn på måndagseftermiddagen. Kvällsskiftet hade just gått på sitt pass och de fick då veta att företaget tänker avveckla sågverksdriften. Hur lång tid allt kommer att ta innan verksamheten är nedlagd är för tidigt att säga än.

– Det är som det är. Vi kan ju inte påverka det, suckade Bertil Karlsson.

– Det känns väldigt tråkigt. Det är en tung dag, fortsatte Joakim Karlsson och berättade att han är uppvuxen i Hjortkvarn och nu får fundera på att flytta.

– Jag har inte hunnit tänka på vad jag ska hitta på men här i Hjortkvarn finns ingen framtid.

Det var också en märkbart tagen vd Mats Sigvant som tillsammans med tekniske chefen Björn Nedin gick en runda över området i går kväll.

– Visst är det ett svårt beslut, det är det värsta man kan ge sig på i det här jobbet, men det är absolut nödvändigt. Vi måste ta företaget framåt. Vi har ju också ett sågverk i Forssjö utanför Katrineholm och vi kan inte ha två ställen i gång.

Vad är skälet till att ni lägger ner?

– Det är dels de rekordhöga timmerpriserna och den ofördelaktiga valutakursen men kanske främst att vi levererar så pass mycket till Nordafrika och av förklarliga skäl har det skapat problem. Där har vi till exempel ett lager virke som skulle till Libyen men som nu inte kan levereras och få betalt för.

Mats Sigvard pekade bort mot ett av de stora virkeslagren.

Nyligen skrev NA att Arbetsmiljöverkets krav på en åtgärdslista för sågverket har kostat företaget upp mot sju miljoner kronor. Har det påverkat beslutet om nedläggning?

– Nej, inte direkt men det speglar den verksamhet vi lever i. Det är för tungt ekonomiskt att ha två anläggningar i gång och därför satsar vi på att göra den i Forssjö till en tiptop-anläggning.

Nedläggningen av sågverksdelen i Hjortkvarn berör mellan 40 till 50 personer. Kvar blir cirka 15 anställda som arbetar i vidareförädlingen, hyvleriet, och impregneringen. Det är också två områden som företaget vill satsa på i Hjortkvarn.

Kan det bli nyanställningar på det området? – Det räknar vi med, men inte omgående. Det kan också bli så att vissa erbjuds anställning på sågverket i Katrineholm. Det är i alla fall vår tanke.

På onsdag ska ledningen och facket träffas för mbl-förhandling. Conny Larsson är ordförande i Hjortkvarns sågverksklubb, skogs- och träfacket.

– Det här känns ju inte alls bra. Det är en tradition som går i graven. Det har ju funnits träindustri här i sedan början av 1900-talet och egentligen ännu längre tillbaka än så, påpekade han.

Mats Sigvant, vd för BooForssjö AB, och tekniske chefen Björn Nedin hade en tung kväll igår när de informerade de anställda om den planerade nedläggningen av sågverksdelen i Hjortkvarn.

Boo Forssjö AB

Boo Forssjö AB har sågverk i Hjortkvarn och Forssjö samt även verksamhet i Dala-Floda, Mockfjärd och Forneby. Sammanlagt arbetar drygt 200 personer i företaget. Koncernen bildades 2004 efter en sammanslagning av Boo-Hjortkvarn AB och AB Forssjö Bruk.

Mer läsning

Annons