Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut läkarbrist på vårdcentral

Hallsbergs vårdcentral har drabbats väldigt hårt av läkarbrist.

Annons
Letar lösningar. - Situationen gällande läkarrekryteringar är väldigt mörk just nu, säger Susanne Wieland.

Bekymrade Hallsbergare har hört av sig till NA, om att läkartiderna tar slut väldigt snabbt och att det denna vecka även varit svårt att komma fram via växeln. Och på vårdscentralen är man minst sagt också bekymrade: i dagsläget har man två ordinarie egna läkare mot de sju som egentligen ska finnas. Hyrläkare tas in i mån av tillgång.

- Personalen går på knäna och är trötta och slutkörda. Det är oundvikligt att det drabbar besökarna. Vi kan bara hoppas på deras förståelse för vår situation, säger verksamhetschef Susanne Wieland.

Den akuta läkarbristen uppstod då två av läkarna gick i pension efter sommaren och det samtidigt är svårt att få tag på hyrläkare. En läkare slutade tidigare på grund av den höga arbetsbelastningen och en av de återståeende slutar snart av samma anledning.

- Två läkare ska ta hand om 12000 patienter. Den som kommer hit under jourtid får räkna med att få vänta upp till ett par timmar. Vi måste ta de akuta patienterna först, säger Susanne Wieland.

- Vi jobbar självklart för att hitta ordinarie läkare. Vi får in nya hyrläkare i januari och hoppas på att någon av dem vill stanna hos oss.

Vad gäller växeln har personalstyrkan där varit sjukdomsdrabbade i veckan, vilket enligt Susanne Wieland är förklaringen till att den som ringt kan haft svårt att komma fram.

Mer läsning

Annons