Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla fick träffa doktorn

I går var det Öppet hus på Hallsbergs vårdcentral. Alla som ville kom fram, ingen behövde vänta.
– Jag tycker att den här vårdcentralen är toppen - alla dagar, sade besökaren Margaretha Gyllin.

Annons
Öppet hus hos doktorn. Inga Filipsson och Margaretha Gyllin fick en pratstund med distriktsläkare Håkan Lindgren, Hallsbergs mest kände doktor. Damerna hade inget att klaga på så det blev mest trevligt nostalgiprat.

Besökarna steg på en aning försiktigt när dörrarna öppnades till vårdcentralen på lördagen. Helt klart kändes det ovant att bara titta in som gäst där.

– Men det är precis det som är syftet. Vi vill ge folk chansen att se vården ur ett annat perspektiv, inte bara som när man är sjuk, sade Susanne Wieland, verksamhetschef för Hallsbergs vårdcentral.

För att göra det enkelt för besökarna hade man ordnat en tipspromenad. Den rundan blev som ett ”smörgåsbord” av all service som står till buds. På varje mottagning fanns personal som visade och berättade.

– Det var intressant att titta närmare på allt som finns här. Jag har passat på att ta blodtryck och göra balanstest, sade Inga Filipsson som kom till vårdcentralen i sällskap med Margaretha Gyllin.

Väninnorna slog sig också ned en stund i ”speakers corner”. Där kunde man ställa frågor och komma med förslag till personalen.

– Jag har inget att klaga på, jag tycker det är bra här. Nuförtiden är det lätt att komma fram på telefon också, sade Inga Filipsson

.– De ringer tillbaka på en viss tid och jag brukar alltid prata med Persson, tillade Margaretha Gyllin.

Distriktsläkare Håkan Lindgren såg rörd ut när han hörde damernas synpunkter.

– Vi vill ju ha kontinuitet i kontakten med patienterna. Alla vårdcentraler kämpar med läkarbristen, men i Hallsberg har vi ändå klarat oss ganska bra.

Håkan Lindgren berättade att vid vårdcentralen finns i dag sex stycken ordinarie läkare. Tillsammans har de 106 års samlad erfarenhet på plats i Hallsberg. Själv står Håkan Lindgren i färd med att gå i pension. Inga och Margareta har svårt att tro honom, doktor Lindgren har ju ”alltid” funnits på vårdcentralen.

– Jag kom hit 1980, så det har ju gått ett tag, sade han och log.

Alla är förstås inte lika nöjda som Inga och Margaretha. Enligt Susanne Wieland strävar man så klart efter det, men alla vårdcentraler får både ris och ros:

– Ibland går inte den medicinska bedömningen i paritet med patientens önskemål, säger hon.

Arbetet med att förbättra vården pågår dock hela tiden, menar Wieland. I Hallsberg har de nyligen bildat vårdteam. Syftet är att begränsa antalet kontakter för patienterna och därmed öka tryggheten. Vidare håller man på att bygga upp en Livsstilsmottagning. Det handlar om att behålla den friske frisk och förhindra den sjuke att bli sjukare.

Under gårdagen fick besökarna prova på att göra en livsstilstest och snart ska den nya mottagningen vara igång.

Lektion i friskvård. Sjukgymnasten Helen Norén på vårdcentralen hjälpte Lena Lindholm att göra ett balanstest, och tipsade om hur man kan bli bättre på att träna sina muskler i vardagslivet.

Mer läsning

Annons