Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla gärningsmän överklagar – åklagare kräver skärpta straff

Mordförsöket på gymmet i Hallsberg blir ett fall för hovrätten. Alla inblandade har överklagat tingsrättens dom.

Annons
Rättegången i tingsrätten inleddes den 17 februari.

En 19-årig man var nära att dö av den brutala misshandeln den 3 oktober förra året i en träningslokal på Alléhallen i Hallsberg. Han blev sparkad, knivskuren och slagen i nacken med en skivstång. Att han snabbt fick vård räddade livet på honom.

Sex personer dömdes den 19 april av Örebro tingsrätt till långa fängelsestraff för grov misshandel respektive mordförsök.

Två fick sex års fängelseTre bröder – 20, 22 och 27 år gamla – dömdes för mordförsök medan deras pappa fälldes för grov misshandel. De två äldsta bröderna dömdes till sex års fängelse, den yngste till 5,5 år medan den 59-årige pappan fick fyra år.

Två bekanta till familjen – även de far och son – fälldes för grov misshandel. Den 46-årige pappan fick 2,5 år medan den 19-årige sonen dömdes till ett års fängelse.

Ingen var nöjd

På torsdagen gick tiden för att överklaga domen ut, och det visade sig att ingen var nöjd med utgången i tingsrätten. Samtliga dömda har överklagat liksom åklagare Karl-Erik Antonsson och offret själv.

Antonsson vill att även de två fäderna döms för mordförsök. Båda har till exempel uppmanat de andra inblandade att döda offret, skriver åklagaren. Han kräver också att straffet skärps för samtliga dömda utom 19-åringen.

Ändrad lagDessutom anser Karl-Erik Antonsson att tingsrättens bedömning av straffvärdet för mordförsöket är för lågt. Han hänvisar till en lagändring 2010 som syftade till en generell höjning av straffen vid brott av den här typen.

Även det 19-åriga offret har överklagat, genom sin advokat Elisabeth Massi Fritz. Hon gör samma bedömning som Antonsson med ett undantag – 19-åringen som dömdes till ett år fängelse. Även han borde dömas för mordförsök, skriver Massi Fritz.

Överklagar utvisning

De dömda vill bli frikända eller få sina straff sänkta av hovrätten. 27-åringen och 22-åringen fortsätter till exempel att neka till inblandning i dådet, medan den yngste brodern erkänner misshandel. Någon avsikt att döda hade han däremot inte, enligt överklagandet.

Tingsrätten beslutade även att utvisa de två äldsta bröderna ur landet. Männen vill att hovrätten ändrar på det beslutet.

19-åringen attackerades i Alléhallens gym i oktober förra året.

Felaktigt anklagad

19-åringen hade någon slags relation med en 16-årig flicka, dotter i familjen med de tre bröderna och den 59-årige pappan.

En tid innan misshandeln blev 19-åringen felaktigt anklagad av familjen för att ha kidnappat flickan. Polisens utredning friade honom helt.

Den påstådda kidnappningen kan enligt tingsrätten vara anledningen till misshandeln i träningslokalen. Det skulle i så fall röra sig om ett rent hämndmotiv.

Det kan också vara ett hedersmotiv som ligger bakom överfallet. Uttalanden som att ”du har dragit skam över vår familj” kan tyda på det.

Det kan även vara en kombination av båda dessa motiv som styrt männens handlande, menar tingsrätten.

Mer läsning

Annons