Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allé fortsätter att växa

Antalet elever som söker till Alléskolan fortsätter att öka. Av de 16-åringar som bor i Sydnärke har 60 procent valt Alléskolan till hösten, samtidigt som fler elever från andra orter lockas till gymnasieskolan i Hallsberg.

Annons

Nuvarande läsår studerar drygt 1 260 elever på Alléskolan. Jämfört med året innan framgår att elever som kommer från utbildningsförbundets upptagningsområde i allt högre grad har valt att stanna i Hallsberg.

När första valomgången har summerats i år står det klart att den positiva trenden håller i sig:

– Antalet 16-åringar i Sydnärke har minskat totalt sett, trots det ökar antalet sökande till Alléskolan. Det är oerhört glädjande, säger förbundsdirektör Marie Kilk.

Första hand

I fjol vår hade 340 elever sökt Alléskolan i första hand, i år är motsvarande siffra 360.

– Siffrorna kommer att röra på sig. När läsåret startade i fjol hade antalet ökat från 340 till 400, säger Marie Kilk.

Intresset för Alléskolan ökar också bland elever utanför upptagningsområdet. Främst är de sökande från Kumla, Vingåker, Lekeberg, Örebro och Degerfors. Inte minst lockar möjligheten att kombinera gymnasiestudier med specialidrott, exempelvis orientering och fotboll.

– Tidigare hade vi ett stort utflöde till Kumla, i år är det fyra stycken som sökt dit från vårt område. Antalet sökande till friskolor har också blivit färre, konstaterar Marie Kilk.

Teknikprogrammet

Bland de populäraste utbildningarna på Alléskolan nästa läsår är teknikprogrammet.

– Vi har jobbat mycket för att locka fler tjejer och väcka intresset för teknik i yngre åldrar, berättar Marie Kilk.

Ett annat område som har haft oroande få sökande på senare år är el- och energiprogrammet. Inför hösten har antalet sökande ökat rejält.

– Vård- och omsorgsprogrammet ökar också igen. Övriga program håller ställningarna, kan man säga, säger Marie Kilk.

Totalt sett minskar antalet ungdomar i gymnaseåldern överlag de kommande åren. Tittar man närmare på just Sydnärkes utbildningsförbunds område så minskar antalet 16-åringar från 449 stycken i fjol till 377 i år.

– Av dessa 377 väljer alltså 60 procent Alléskolan, som förstahandsval, säger Marie Kilk.

Mer läsning

Annons