Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andrea: Framtidslöfte inom orientering

Hon har vunnit O-Ringen sex gånger, har flera guld i hyllan och gjorde i år succé i landslagsdräkt. Ursäkta ett slitet uttryck; 17-åringen Andrea Svensson är verkligen född till orienterare.

Annons

I världsstjärnan Simone Nigglis fotspår följer i dag flera talanger. Bland dem Andrea Svensson - tjejen som springer snabbt som vinden.

– Mamma och pappa orienterade redan när jag föddes, så det blev orientering från början. Barnpassning, miniknat, inskolning och ”hela kitet”, säger Andrea och ler.

Alla barn blir inte förtjusta över att färdas från skog till skog, men Andrea älskar det. Precis som Niggli drivs Andrea i grunden av en kärlek till naturen.

Andreas mamma kommer från Schweiz, och har anhöriga kvar där. Så Andrea är väl förtrogen med landet och är tvåspråkig.

– Men pappa är från Finspång och där är jag och mina bröder, Leif och Torsten, uppväxta.

Andrea var tio år när hon vann O-Ringen första gången. Den segern följdes av fem till. Sedan tog hon guld i Ungdoms-SM. Efter det, endast fyllda 15 år, slog Andrea junioreliten och tog SM-guld i medeldistans.

– Innan dess hade jag egentligen inte tränat något. Jag gled bara med på ungdomskvällarna utan att anstränga mig, säger Andrea och rodnar lite.

Hur kunde du ändå vara så stark?

– Jag höll på med friidrott också. Jag tävlade aldrig, men tränade i flera grenar. Mycket löpskolning var det och det bidrog nog till att jag tränade upp löpsteget.

Hösten 2012 flyttade Andrea till Hallsberg och började på OL-gymnasiet, där hon läser tekniska programmet. Där lär hon sig att planera träningen och sätta upp mål.

– Jag trivdes direkt i Hallsberg. Vi är ett jättebra gäng, Alléskolan är bra, elevhemmet är bra - jag gillar allt i Hallsberg.

 Läs mer i tidningen eller köp e-tidningen här nedan

Mer läsning

Annons