Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aniara öppnar ny verkstad i Hallsberg

I samarbete med företaget ATV Maskin nystartar nu den yrkesförberedande verksamheten Aniara Maskin och fastighet i Hallsberg. På fredag och lördag är det öppet hus för allmänheten.

Annons
Nyinflyttade. Christian Eriksson, Tobias Andersson och Tommy Karlsson visar Aniaras nya verkstad i Hallsberg. På fredag och lördag är det öppet hus. Foto: Katarina Hanslep

HALLSBERG. Aniara maskin och fastighet är en kombinerad yrkesförberedande praktisk verksamhet för alla som av olika anledningar behöver en extra skjuts för att komma ut på arbetsmarknaden. Det var tidigare ett projekt, men har nu blivit en permanent verksamhet som ägs av stiftelsen Activa i samarbete med Hallsbergs kommun och Sydnärkes utbildningsförbund. Under några månader har verkstaden flyttats från Rönneshytta till Tegelgatan i Hallsberg. Lokalerna har renoverats och ny verkstadsutrustning har köpts in.

– Det känns bra att vi får finnas kvar och att vi fått möjlighet att bygga upp en modern verkstad från grunden, säger Tommy Karlsson, som är arbetsledare. Han får medhåll av Christian Eriksson och Tobias Andersson som jobbar där tillsammans med ett tiotal andra.

Placeringen i verkstaden blev möjlig genom ett samarbete med företaget ATV Maskin i Hallsberg, som är inriktade på fyrhjulingar och mopeder, och nyligen har utökat sortimentet med grönyteutrustning, exempelvis robotgräsklippare och åkgräsklippare. Företaget har också byggt ut sina egna lokaler på Tegelgatan bredvid Statoil.

– Samarbetet går ut på att vi sköter ATV:s verkstad, när nu företaget växer, berättar Tommy Karlsson.

Aniaras medarbetare kommer därmed att serva ATV:s kunder. Med åren har Aniaras medarbetare fått en mångsidig erfarenhet och kan åta sig många olika uppdrag.

Verkstaden ligger intill butiken, och förutom serviceuppdragen från ATV tar Aniara Maskin och fastighet också andra renoveringsuppdrag och fastighetsskötseluppdrag.

– Vi fungerar som ett företag, och erbjuder kvalitetssäkrade tjänster i samma prisklass. Skillnaden är att kunderna räknar med att uppdragen får ta längre tid hos oss, säger Tommy Karlsson.

Verksamheten ska aldrig att gå med vinst, men heller inte konkurrera ut annan verksamhet i Hallsberg. – Därför har vi valt bort att ta emot bilreparationer, som vi tidigare erbjöd, säger Tommy Karlsson.

För att visa upp verksamheten och presentera det nya samarbetet och lokalerna, håller Aniara Maskin och fastighet och ATV öppet hus på fredag och lördag.

– Alla som vill är välkomna hit på en kopp kaffe, säger Tommy Karlsson. Många vet inte att vi flyttat hit och att verksamheten redan är igång.

Fakta Aniara

Fakta Aniara maskin och fastighet

Aniara maskin och fastighet är en kombinerad yrkesförberedande praktisk verksamhet för alla som av olika anledningar behöver en extra skjuts för att komma ut på arbetsmarknaden. Tidigare var det en del av projektet Transit som fanns i flera kommuner, men nu är Hallsberg enda kommunen. Aniara är också ett samarbete med Sydnärkes utbildningsförbund och ägs av stiftelsen Activa.

Aniara maskin och fastighet hade först sin lokal vid Trafikcenter i Hällabrottet i tre år. För ett år sedan startade ett samarbete med ett företag i Rönneshytta och verksamheten flyttade dit. Ett helt år svävade verksamheten i ovisshet när projektfinansieringen tog slut. Men när Hallsbergs kommun och Sydnärkes utbildningsförbund vid årsskiftet beslutade att köpa ett antal platser i verksamheten kan Aniara Maskin och fastighet leva vidare. Deltagarna kommer från olika håll, exempelvis från Alléskolan, Hallsbergs kommun och Arbetsförmedlingen. Det pågår också förhandlingar med andra kommuner om samarbete.

Mer läsning

Annons