Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna går vidare till nya projekt

Anna Martinson gör sin sista sommar som organist i Hallsbergs församling. I 14 år har hon lett körer, deltagit i internationella samarbeten och mängder av musikaliska projekt.

Annons
Anna Martinson lämnar orgeln i Adventskyrkan i Hallsberg och börjar i Kumla pastorat.

I torsdags spelade och sjöng Anna Martinson på församlingsgården i Hallsberg tillsammans med sina döttrar Linnea och Ida, ett av hennes sista framträdanden innan hon slutar.

– Att arrangera sommarmusiken i församlingen har varit en av mina uppgifter, även om jag inte alltid spelar själv. Men jag har faktiskt ett tillfälle kvar innan jag slutar, i augusti ska jag spela ihop med min son Gustaf, säger Anna Martinson.

Han sommarjobbar just nu som församlingsmusiker i Kumla pastorat och det är just där som Anna ska börja efter sommaren.

– Jag bor i Kumla, så det kändes ganska naturligt att ta chansen att börja där när jag fick den. Jag har jobbat i Hallsberg i 14 år och det känns som att man inte ska vara längre tid på samma plats, jag tror inte att det är bra att bli cementerad på ett ställe, säger hon.

Hon kan se tillbaka på en mängd olika musikaliska projekt under sin tid i Hallsberg och några ligger henne extra varmt om hjärtat.

– Om jag ska välja ut något är det de internationella samarbeten vi har haft med våra vänförsamlingar i Estland och Tanzania. Jag tycker om att se möjligheterna i alla möten och mänskliga relationer. Det är viktigt eftersom jag tror att alla människor har något att dela med sig av och att vi kan lära oss något av varandra, säger hon.

I Estland har hon varit fyra gånger och i Tanzania två.

– Dessutom har ju vi i Hallsberg fått ett antal besök från båda länderna, senast från Tanzania nu i veckan, säger hon.

Körer har hon lett under hela sin tid i Hallsberg, allt från kyrko- och gospelkör till körer för barn och daglediga.

– De körmedlemmar och andra människor jag har träffat här genom åren är förstås annat jag kommer att sakna. Men som jag har sagt till en del församlingsmedlemmar, jag försvinner ju inte så långt bort. Det är bara att ta buss 701 och hälsa på mig i Kumla ibland, säger hon.

På torsdagens sommarmusik i församlingsgården bjöd Anna och hennes döttrar bland asnnat på sånger från Astrid Lindgrens värld. Och att hennes barn alla har ett stort musikintresse är något hon uppskattar.

– De har tagit till sig musiken, var och en på sitt sätt, även jag inte försökt pådyvla dem något. Jag har bara hoppats att de inte skulle bli avskräckta. Musik för mig är ett språk, eller egentligen flera språk. Det kan nå fram ibland när orden inte räcker till, säger Anna Martinson.

Mer läsning

Annons